Coureursrapport 2024: Yuki Tsunoda

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: RB-coureur Yuki Tsunoda.

RB-coureur Yuki Tsunoda

Als Yuki Tsunoda één ding heeft bewezen dit jaar dan is het dit wel: hij is nu absoluut de leidende coureur in RB. Jarenlang wordt er al verwacht dat zijn teamgenoten het beter doen dan Tsunoda. Eerst Nyck de Vries en toen Daniel Ricciardo. In beide gevallen heeft Tsunoda bewezen de betere coureur te zijn. En dat is dit jaar zeker niet anders.

Kinderachtig

Als het op Tsunoda aankomt is er één kritiekpunt dat altijd wel weer boven komt drijven: "hij is te kinderachtig". Het is Tsunoda nooit echt gelukt om dat imago van zijn eerste jaar in de Formule 1 kwijt te raken. In dat jaar liep hij regelmatig over de radio te vloeken en te schelden, en was hij erg opvliegend (en laten we eerlijk zijn, dat was vooral heel erg leuk).

Maar daar is inmiddels niets meer van over. En toch blijven verschillende zelfverklaarde experts doen alsof Tsunoda nog steeds dezelfde coureur is als in dat eerste jaar. De boordradio’s van dit jaar waren veel kalmer, veel meer volwassen. Er sprak meer ervaring en inzicht uit.

Er was eigenlijk maar één moment waarop die oude opvliegendheid nog weer was te zien: na de race in Bahrein. Tsunoda kreeg in de laatste fase van de race de opdracht om Ricciardo voor te laten zodat hij Kevin Magnussen in kon halen - iets wat Ricciardo niet lukte. Het was een bizar idee van het team en Tsunoda maakte dat meer dan duidelijk via de radio. Om zijn onvrede nog extra te laten merken reed Tsunoda na afloop van de race eventjes rakelings langs Ricciardo. Dat was inderdaad onsportief gedrag en past niet bij een Formule 1-coureur.

Tsunoda doet het beter dan Ricciardo

Maar los daarvan, wat heeft Tsunoda nou echt fout gedaan dit jaar? Zijn resultaten zijn geweldig, en aanzienlijk beter dan die van zijn teamgenoot. 22 punten in totaal ten opzichte van 12 van Ricciardo. Acht finishes in de punten, slechts zes buiten de punten. Zijn enige uitvalbeurt dit jaar was in China en dat was niet eens zijn schuld.

Misschien is Tsunoda qua persoonlijkheid niet iemand die je in Red Bull moet hebben, en zeker niet naast Max Verstappen. Maar als het op prestaties alleen aankomt, dan is het een groot raadsel waarom Ricciardo zoveel positiever wordt beoordeeld door Red Bull dan Tsunoda.

Cijfer: 7.5/10

Achtergrond
  • NL Beeld / Abaca Press