Kijken op eigen risico. De Mitsubishi Eclipse Cross

De Mitsubishi Outlander (PHEV) heeft er een klein broertje bij. Deze nieuwe Eclipse Cross kreeg net als zo veel moderne auto's een omgekeerde hockeystick in het plaatwerk op de zijkant. Voor de achterkant werd er goed naar de Honda Civic gekeken.

De Eclipse Cross valt met zijn afmetingen (4.405 × 1.805 × 1.685 mm) in het segment waar ook de Seat Ateca en Peugeot 3008 in meedoen. In eerste instantie wordt de Japanner in twee motoriseringen aangeboden: een 1.5 turbo benzinemotor gekoppeld aan een continue variabele transmissie (CVT) of een 2.2 turbodiesel die via een 8-traps automaat schakelt. Vermogens en andere cijfers worden later bekend gemaakt.

De kenmerkende snuit (plastic fantastic) is ook hier voorzien van weldadig chroom, met een paar oversized mistpitten op de hoeken. Voor de naam greep Mitsubishi terug op die van een oude sportwagen. #sad.

Qua afmetingen verschilt de Eclipse Cross maar weinig van de Mitsubishi ASX: hij is slechts 5 cm langer en even breed. Het lijkt er op dat de nieuweling meer als offroader in de markt wordt gezet: naast het lelijke plastic op de wielkasten beschikt de Eclipse Cross ook in beide gevallen over een elektronisch gecontroleerd 4WD-systeem. In de basis worden de voorwielen aangedreven, maar als het nodig is krijgen de achterwielen ook draaimoment gevoerd door Mitsubishi's Super All-Wheel Control (S-AWC).

Door deze kenmerken (CVT, 4WD, grote diesel) lijkt de Eclipse Cross voor de Nederlandse markt niet echt heel relevant te gaan worden. Een banger als de Outlander PHEV wordt het sowieso niet, maar dat was dan ook een once in a lifetime model van de Japanners. Volgende week staat de rode crossover in Genève, misschien krijgen we dan ook wat meer specs gevoerd. Over het uiterlijk mag u zelf oordelen, we weten niet of Mitsubishi garandeert dat u hier direct naar kunt kijken zonder oogbeschadiging op te lopen.