Coureursrapport 2024: Daniel Ricciardo

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: RB-coureur Daniel Ricciardo.

RB-coureur Daniel Ricciardo

Het leek zo veelbelovend toen Daniel Ricciardo weer terugkeerde naar AlphaTauri vorig jaar. The Honey Badger, terug in een organisatie en een team waar hij zich comfortabel voelde, naast een teamgenoot die hij makkelijk aan zou moeten kunnen. Goed, de resultaten van toen waren niet geweldig, maar desondanks was hij dé grote favoriet om naar Red Bull op te klimmen. De boodschap naar Sergio Perez was duidelijk: ‘Ik kom eraan Checo!’

Maar daar is toch nog niet echt heel veel van terechtgekomen. Een wissel halverwege het seizoen leek aanstaande, maar op het laatste moment besloot Red Bull toch vast te houden aan Perez. En nu heeft Helmut Marko ronduit gezegd dat Ricciardo het niet goed genoeg doet om in aanmerking te komen voor een zitje bij Red Bull.

En we kunnen het Red Bull niet echt kwalijk nemen. “Inconsistent” is waarschijnlijk de beste beschrijving van Ricciardo’s seizoen tot nu toe. Neem bijvoorbeeld het raceweekend in Miami. Ricciardo deed het geweldig in de kwalificatie voor de sprint, pakte daar P4 en hield die plek vast. Wat Carlos Sainz en Oscar Piastri ook probeerden, ze kwamen er niet voorbij. Geweldig! Maar twee uur later, in de kwalificatie voor de Grand Prix, komt Ricciardo niet verder dan P18 en in de race zelf moet hij het doen met een vijftiende plaats, achter de Sauber van Zhou. Dramatisch.

En dat is een beetje hoe het seizoen van Ricciardo samen te vatten is. Zo nu en dan doet hij iets goeds, maar die momenten zijn veel te zeldzaam. Veel vaker stelt hij gewoon wat teleur. En dat kan hij zich bepaald niet veroorloven. Die tweede helft van het klassement, waar iedereen van Lance Stroll tot Valtteri Bottas tot Logan Sargeant in zit, is zo erg aan elkaar gewaagd dat een mindere dag het verschil kan betekenen tussen achtste (zoals in Canada) of vijftiende (zoals in Spanje).

Nou weten wij ook wel dat de punten in het klassement niet het hele verhaal vertellen. Maar in dit geval vertellen ze wel een erg groot deel van het verhaal. Ricciardo heeft dit seizoen in vier raceweekenden punten behaald, goed voor twaalf punten in totaal. Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda, waar Ricciardo nog vol bravado van zei dat hij niet bang voor hem was, heeft in acht races punten behaald, goed voor 22 punten in totaal. Dat is een groot verschil. Het geeft aan dat Ricciardo niet dezelfde regelmatige resultaten kan boeken als zijn teamgenoot. En dat verklaart meteen ook waarom hij niet alleen niet in aanmerking is gekomen voor dat Red Bull zitje, maar waarom hij ook nog steeds geen contract voor volgend jaar heeft.

Cijfer: 5.5/10

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press