Mitsubishi Outlander-exodus gaat doorrrrr: PHEV-export onverminderd hoog

De afgelopen maand berichtte Autobahn al over het aanzwellende aantal PHEV's dat het land verlaat, op basis van de januaricijfers. Ook in februari werd dit tempo vastgehouden, en verlieten meer trailers met PHEV's het land dan Tesla ooit bij elkaar zag.

Hoewel het aantal geëxporteerde PHEV's in februari licht afzwakte ten opzichte van januari (970 stuks), was hun aantal nog steeds hoger dan in welke maand voor 2019 dan ook. Maar liefst 905 afgedankte (maar zeker niet afgereden) plug-in hybrides verlieten Nederland in de sprokkelmaand. De populairste afdankertjes:

  1. Mitsubishi Outlander: 428
  2. Volvo V60: 272
  3. Opel Ampera: 81
  4. Toyota Prius: 49
  5. BMW i3: 12

De reden voor de export is simpel: door de enorme verkooppieken van nagenoeg uitsluitend zakelijk gereden PHEV's wordt de markt nu overspoeld met tweedehands Outlanders en V60's. Er is wel een kleine particuliere vraag, maar nooit genoeg om alle Outlanders op te nemen. Dat drukt de prijzen, waardoor het economisch interessanter is de auto's te exporteren naar gebieden waar er wél vraag naar is.

Bovenstaande cijfers zijn opnieuw afkomstig van VWE Automotive, dat de afgelopen twee maanden vergeleek met januari en februari 2018. De conclusie: "Het aantal geëxporteerde Mitsubishi Outlanders is dit jaar vervijfvoudigd. Daarmee is de Mitsubishi Outlander zelfs in de top 3 van alle geëxporteerde auto’s terecht gekomen, voor traditioneel populaire exportauto’s als de VW Passat variant. Bijna de helft van de dit jaar geëxporteerde plug-in hybrides is een Outlander. Ook export van de Volvo V60 plug-in vervijfvoudigde."

De meeste PHEV's hoefden overigens niet ver te reizen naar hun nieuwe baasje. Buurlanden België en Duitsland staan beide in de top 3 van populairste bestemmingen. Aan de andere kant liggen Hongarije, Finland en Portugal nou niet bepaald naast de deur...