Corona: Grand Prix van Singapore afgelast

De wijzigingen gaan door: vanwege strenge quarantainemaatregelen valt de race op de straten van Singapore weg. De FIA is druk op zoek naar een vervanger.

Corona: Grand Prix van Singapore afgelast

Iedereen wist dat de 23 races tellende kalender die de Formule 1 voorafgaand aan het seizoen van 2021 presenteerde eigenlijk veel te ambitieus was. Terwijl het merendeel van de wereld nog midden in de pandemie zit, durfde de sport races te beloven in zwaar getroffen gebieden zoals China, Brazilië, Japan en Canada.

Het wegvallen van de Grand Prix in Montreal was het eerste seintje dat de F1 teveel hooi op z'n vork had genomen. Nadat Turkije als vervanger voor Canada ook afgelast moest worden werd pas duidelijk hoe weinig er waarschijnlijk van de plannen over zal blijven. Volgens Autosport is het nieuwste slachtoffer is helaas Singapore.

Restricties

Het stratencircuit van de stadsstaat zal dit jaar wederom niet opgebouwd gaan worden. Singapore heeft er bijzonder strenge maatregelen op na gehouden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, waardoor het houden van een groot evenement volgens de lokale overheid op dit moment niet de juiste stap is.

Moeilijk te vervangen

Het wegvallen van Singapore zadelt de Formule 1 op met een flink probleem. De race op 3 oktober was bedoeld als een drie-eenheid met de Grand Prix van Rusland op 26 september en de Grand Prix van Japan op 10 oktober.

In tegenstelling tot de Europese races kan er niet eenvoudig een vervanger gevonden worden in dezelfde regio. Turkije en China zouden na hun eerdere problemen later in het jaar alsnog beschikbaar kunnen zijn, maar daarover is uiteraard geen zekerheid.

Verplaatsing

Voorlopig lijkt de beste oplossing een verplaatsing van de Grand Prix van Japan te zijn, al is de situatie in dat land ook niet bijzonder goed. Door Suzuka een week naar voren te halen zou er ruimte komen voor een tweede race op de Circuit of the Americas in Austin, Texas.

De Grand Prix van Amerika staat gepland op 25 oktober, waardoor een tweede datum op 17 oktober een optie is. Het plan is vergelijkbaar met de dubbele race in Oostenrijk die nodig werd na het afgelasten van de Grand Prix van Turkije. Hoe die race eventueel zou gaan heten is niet bekend. Wij voelen wel wat voor de Lone Star Grand Prix.

Rode lijst

Singapore zal waarschijnlijk niet de laatste Grand Prix zijn die door aanhoudende restricties wegvalt. Momenteel staan Brazilie, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten op de rode lijst van de Britse overheid. Aangezien zeven van de tien teams in Groot Brittannië gevestigd zijn kan dit de nodige problemen opleveren.

Het personeel zou bij terugkomst verplicht veertien dagen in quarantaine moeten, waardoor de ze de volgende race zouden missen. Naast de eerder genoemde landen is ook Australië huiverig om z'n grenzen open te zetten. Het zou dus zomaar kunnen dat we een vroegtijdig einde van het seizoen krijgen in Saoedi Arabië.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool