Weer drie Formule 1 Grands Prix afgelast

Over drie weken begint de Formule 1 van 2020 dan eindelijk echt, maar de kalender is nog steeds niet rond. Vandaag werd bekend dat nog eens drie Grands Prix dit jaar definitief komen te vervallen.

F1 japan

Het lijstje met definitief uitgevallen Grands Prix in 2020 is vanmorgen aangevuld met Azerbeidzjan, Singapore en Japan. Met name die laatste is eigenlijk toch wel verbazingwekkend. Tot nu toe zijn alleen de eerste acht races in Europa "definitief" bevestigd.

Dat de race in Bakoe niet door zou gaan, was van tevoren al wel duidelijk. Midden in een stad is het moeilijk om een quarantainegebied in te stellen en de zekerheid die nodig is om een hele stad tot circuit te verbouwen is nu niet te geven. Om dezelfde reden konden we de GP van Singapore ook wel doorstrepen. Dat de Grand Prix van Japan, op het circuit van Suzuka, niet doorgaat komt toch wel als een semi-verrassing. Volgens de Formule 1 is het uitblijven van verlichting van de reisbeperkingen de reden om niet naar Japan te gaan.

Na de Grand Prix van Italië in Monza is alleen de GP van Rusland in Sotsji nog niet helemaal afgelast. Het lijkt erop dat die race wel door kan gaan (Sotsji hoopt -in tegenstelling tot de kijkers- zelfs op twee races). De kans dat de GP van Amerika in Austin door kan gaan wordt door de meeste ingewijden als klein ingeschat. Op zich opmerkelijk, aangezien de IndyCar afgelopen weekend juist in Texas van start ging.

Formule 1 is intussen met allerlei partijen in gesprek om alsnog een seizoen van 15 tot 18 races te kunnen maken. "[...] we have made significant progress with existing and new promoters on the revised calendar and have been particularly encouraged by the interest that has been shown by new venues in hosting a Formula 1 race during the 2020 season."