Dit moet je weten voor het Indycardebuut van Rinus van Kalmthout

Komend weekend debuuteert Rinus van Kalmthout (alias Rinus VeeKay) dan eindelijk in de IndyCar Series in Amerika. De Genesys 300 in Fort Worth (Texas) is de locatie voor de historische gebeurtenis. Na de lange coronapauze wordt er eindelijk weer geracet.

Rinus VeeKay

Gelukkig kwam Rinus van Kalmthout afgelopen woensdagmorgen al in de Verenigde Staten aan voor zijn debuutrace bij Ed Carpenter Racing. Zijn wagen met startnummer 21 staat al maanden klaar, maar de openingsrace op 13 maart in het Floridaanse Saint Petersburg ging helaas op het laatste nippertje niet door.

Nu volgt de alternatieve openingsrace van de Indycar Series met de Genesys 3000 op de Texas Motor Speedway. De baan is een ovaal met een lengte van 1,5 mijl (2,4 kilometer) met deze keer exact nul toeschouwers.

Programma

De race is anders ingedeeld dan normaal, omdat alles in één dag gepropt is. De bedoeling daarvanis ervoor te zorgen dat de kans dat iemand een ander kan besmetten zo klein mogelijk is omdat iedereen al snel weer weg is.

Er is een training van een uur en vijftig minuten. Alle rookies (waaronder dus Rinus) krijgen nog dertig minuten extra om de wagens en de baan te leren kennen. Daarna is er een kwalificatiesessie waarin elke coureurs een rondje krijgt om een snelle tijd te zetten. Vervolgens is er de race op zaterdagavond (voor ons zondagmorgen), in plaats van de gebruikelijke 248 ronden, zwaait de race director al na 200 ronden met de finishvlag.

Het spannende aan dit programma is dat het voor iedereen nieuw is. Een mogelijk voordeel voor Rinus van Kalmthout, voor wie alles natuurlijk nieuw is in de grote jongensklasse. Naast VeeKay is ook Oliver Askew een rookie om in de gaten te houden. De Amerikaan bleef Rinus vorig jaar net voor in het Indy Lights en rijdt nu voor Arrow McLaren SP in de Papaya-oranje wagen. Hij heeft vaker gewonnen op een oval dan Van Kalmthout, maar Rinus heeft dan weer vaker op het podium gestaan op een oval.

Tijden

Rinus van Kalmthout debuteert komende zaterdag in de IndyCar met het team van Ed Carpenter Racing. De Genesys 300-race wordt verreden op de Texas Motor Speedway in Fort Worth. Zowel de kwalificatie, als de race zijn zaterdag op dezelfde dag zodat het evenement zo kort mogelijk duurt in verband met het coronavirus en covid-19.

De kwalificatie is van 23:00 te zien bij Ziggo Sport op kanaal 14, het raceverslag begint om 02:00 (zondagochtend).

© Indycar
Misschien ook voor jou:
Rinus van Kalmthout net op tijd in Amerika voor IndyCar-debuut
Nieuws
  • Rinus VeeKay