Rinus van Kalmthout net op tijd in Amerika voor IndyCar-debuut

Komend weekend is het eindelijk zo ver: de eerste InyCar-race voor Rinus van Kalmthout. De Hoofddorper die dit jaar voor het eerst in de hoofdmacht meerijdt is op het nippertje in de VS aangekomen. Dat land had sinds maart de grenzen gesloten voor buitenlanders.

Rinus van Kalmthout

Net als de Formule 1 besloot IndyCar op het laatste moment om de seizoensopening niet door te laten gaan. Rinus van Kalmthout was toen al in St Petersburg (Florida), maar vanwege de lange 'pauze' reisde hij terug naar Nederland. Dit weekend vangt het spektakel alsnog aan in Dallas, en gelukkig is Rinus het land in gelaten.

Quarantaine

Gisteravond reisde de Nederlander vanuit het Mexicaanse Cancún door naar Texas. In Mexico heeft Van Kalmthout al twee weken in quarantaine doorgebracht om er zeker van te zijn dat hij niet besmet was. De hoop was dat hij net op tijd weer de VS in zou mogen.

"Ik ben enorm opgelucht dat ik eindelijk op weg ben naar Amerika," liet Rinus vlak voor vertrek vanuit Mexico weten. "De afgelopen weken was het lang onzeker of ik wel naar Amerika zou kunnen reizen. Ik wist daarom ook niet of ik de eerste race wel zou kunnen rijden. Gelukkig ben ik nu op weg!"

Er zijn vervolgens heel veel mensen wekenlang voor me bezig geweest, inclusief mijn vader, mijn manager, een senator en zelfs mensen in het Witte Huis!

Rinus van Kalmthout

Het terugkeren naar Amerika was lastiger dan gedacht doordat de reisbeperkingen lang aanhielden. Rinus: "Vanaf het moment dat duidelijk werd dat het IndyCar-seizoen op 6 juni alsnog van start zou gaan, wilde ik meteen teruggaan. Door alle reisbeperkingen was dat echter niet mogelijk. Er zijn vervolgens heel veel mensen wekenlang voor me bezig geweest, inclusief mijn vader, mijn manager, mijn team, maar ook Amerikaanse advocaten, een senator en zelfs mensen in het Witte Huis! Uiteindelijk ben ik twee weken geleden voor de zekerheid alvast naar Mexico gevlogen, om daar in quarantaine te gaan. Mijn personal trainer Raun Grobben is met me meegegaan, dus ik heb gewoon elke dag hard kunnen trainen, maar natuurlijk was het een bizarre situatie, omdat we nog steeds niet wisten of ik wel Amerika in zou komen en zou kunnen racen. Ik ben dan ook super blij dat ik er nu naartoe kan. Ik ben topfit en goed uitgerust en ga me nu met het team voorbereiden op mijn eerste IndyCar-race."

Race

Rinus van Kalmthout debuteert komende zaterdag in de IndyCar met het team van Ed Carpenter Racing. De Genesys 300-race wordt verreden op de Texas Motor Speedway in Fort Worth. Zowel de kwalificatie, als de race zijn zaterdag op dezelfde dag zodat het evenement zo kort mogelijk duurt in verband met het coronavirus en covid-19.

De kwalificatie is van 23:00 te zien bij Ziggo Sport op kanaal 14, het raceverslag begint om 02:00 (zondagochtend).

Nieuws
  • Rinus Veekay