IndyCar-kampioen haalt uit naar Formule 1: 'Niveau van competitie is een lachertje!'

Tweevoudig en regerend IndyCar-kampioen Will Power heeft geen goed woord over voor de huidige staat van de Formule 1. De Australiër plet ervoor dat de koningsklasse van de autosport het spec-series model van IndyCar overneemt.

IndyCar-kampioen haalt uit naar F1: 'Niveau van competitie is een lachertje!'

Dit seizoen is de Formule 1 omgetoverd tot de grote Red Bull en Max Verstappen-show. Ferrari, Mercedes en zelfs het sterk opgekomen Aston Martin vormen simpelweg geen bedreiging voor het superteam.

RBR, Verstappen en teamgenoot Sergio Perez hebben tot nu toe alle verreden races gewonnen. Vier van de zes werden zelfs afgesloten met een 1-2, waardoor de trofeekasten beginnen over te lopen. De bijna grenzeloze dominantie is aan de andere kant van de grote plas ook op beginnen te vallen.

F1 is een lachertje

Regerend IndyCar-kampioen Will Power besloot bij de Grand Prix van Detroit zijn gal te spuwen over de huidige situatie binnen de zelfverklaarde topklasse van de autosport. Volgens de 42-jarige Aussie is het niveau van competitie binnen de F1 een lachertje, zeker vergeleken met het bijzonder competitieve en onvoorspelbare IndyCar. Power prijst het talent van de coureurs in de F1, maar heeft tegelijkertijd medelijden met ze. Zij zullen immers nooit weten wat een 'echte' competitie is:

"[IndyCar] is zo zwaar, een geweldig veld, het meest competitieve veld ter wereld, en mensen moeten dat weten, zeker vergeleken met de Formule 1."

"F1 is een lachertje wat betreft de competitie, maar niet wat betreft de coureurs. Ze hebben geweldige coureurs. En ik heb medelijden met ze omdat ze de voldoening die wij voelen met onze racerij niet kunnen voelen omdat dat het hoogste niveau van de open wheel motorsport is."

Iedereen een Red Bull

Will ziet het gigantische verschil in materiaal als het grootste probleem met de Formule 1. Het is immers ruim van tevoren bekend dat rookie Logan Sargeant in zijn Williams geen schijn van kans maakt tegen Max Verstappen in zijn superieure Red Bull.

De F1 zou er daarom goed aan doen om het IndyCar-model over te nemen. Met grotendeels identieke auto's krijgt iedereen immers in theorie gelijke kansen. Power ziet dan ook graag dat iedereen in de toekomst in een Red Bull terechtkomt, maar erkent dat de politieke machten binnen de sport dit nooit toe zouden staan:

"Ik denk dat de F1 zo veel beter zou zijn als ze een formule hadden zoals IndyCar. Ik hou van de technologie en de fabrikanten factor ervan. Ik vind dat geweldig. Maar vanuit het oogpunt van een kijker, man, hoe cool zou het zijn als iedereen een Red Bull had?"

"Je weet simpelweg dat Max elke race zal winnen als er niet iets misgaat. Stel je voor dat je een kerel bent die uitkomt als rookie, en je waarschijnlijk een race zou kunnen winnen. Dat zou heel cool zijn om te zien. Maar je weet dat dat nooit zou gebeuren met de politiek daar."

Formule 1
  • NTT IndyCar Series