Het Circuit of the Americas (COTA) is gastheer van zeer veel race-evenementen: zowel de Formule 1, MotoGP, WEC (tot 2017), als de IndyCars rijden er. Waar veel verschillende topsportdisciplines hetzelfde rondje afleggen, kan je gaan vergelijken wie er nou eigenlijk het snelste is. Die open deur trappen we meteen maar in: ja, de Formule 1 is en blijft de absolute koningsklasse, en dat mag ook wel, gezien het budget dat erin gaat. De snelste ronde die een F1-bolide er ooit neerzette was 1:32.237 (Lewis Hamilton in W09-Mercedes van vorig jaar), de snelste IndyCar-ronde die deze week tijdens tests op het COTA werd gereden was 1:46.620. Dat scheelt ruim 14 seconden, een ware eeuwigheid in de racerij.
Tot zover het bizarre verschil, nu wordt het tijd voor de nauncewals: ten eerste is de genoemde 1:32 een kwalificatierondje, en we weten dat bij de F1 in de kwalificatie alle volumeknoppen op 11 gaan. In tegenstelling tot bijna elke andere raceklasse, waar ronde na ronde na ronde op 100% tempo geramd wordt, houdt een F1-auto dit maar 1 rondje vol. De ware race pace ligt zo'n 5 seconden boven deze tijden. Daarnaast is de IndyCar-race op 25 maart, in dat weekend wordt het tempo wellicht nog wat opgevoerd. We zijn vooralsnog appels met peren aan het vergelijken, maar soit. De toptijden, met eronder onboardbeelden van de IndyCar-lentetest:
- Formule 1: 1:32.237 (Lewis Hamilton, Mercedes, 2018)
- LMP1: 1:44.741 (Neel Jani, Porsche, 2017)
- MotoGP: 2:02.135 (Marc Marquez, Honda, 2015)
- IndyCar: 1:46.620 (Colton Herta, lentetraining 2019)
Het nieuwe IndyCar-seizoen begint op 10 maart, op de straten van St. Petersburg. In Florida, welteverstaan, vooralsnog staan er alleen circuits in Noord-Amerika op de kalender. Van de 17 races dit jaar worden er 5 op een oval verreden. De overige 12 zijn op een (straten-)circuit.
Onder de deelnemers zien we een klein contingent aan rijders uit de Formule 1: oud-Toro Rosso-coureur Sébastien Bourdais, Takuma Sato, en natuurlijk vanaf dit jaar mr. Monobrow himself: Fernando Alonso. De race der races, de heilige graal, a.k.a. de Superbowl van de Amerikaanse racerij, staat voor 26 mei op de kalender. We hebben het natuurlijk over de Indy 500, die ook dit jaar samenvalt met de GP van Monaco. Maar godzijdank hebben we een tijdsverschil met de Verenigde Staten.