Tijdens het GP-weekend in Monaco werd Max Verstappen gevraagd naar zijn ambities na de Formule 1. Als Monaco-winnaar heeft de Nederlander immers de kans om de 'Triple Crown' na te jagen met deelnames aan Le Mans en de Indy 500.
Een langeafstandsrace vond Max wel in het plaatje passen, maar de IndyCar bestempeld hij als veel te gevaarlijk. Verstappen voelt er niets voor om met bijna 400 kilometer per uur langs een muur te razen. Dat laat hij liever over aan echte IndyCar-coureurs, waar hij immens veel respect voor heeft.
Focus op F1
Bij ex F1-coureur en enkelvoudig Indy 500-winnaar Alexander Rossi schoten de woorden van Verstappen in het verkeerde keelgat. Tegenover Sky Sports beklaagt de Amerikaan zich over het F1-centrisch denken van de regerend wereldkampioen. Rossi heeft als voormalige F1-rijder echter ook begrip voor de positie van Max. Het is iets waar de Nederlander zich overheen zou moeten zetten:
"Ik was die kerel ook. Ik denk dat als je in het traject naar de Formule 1 zit en je hele wereld draait rond de F1, dat het treurig is op een bepaalde manier omdat andere vormen van racerij niet bestaan voor je. Het is zo'n specifieke focus die je moet hebben om er te komen. Ik was net zo - ik wist wat de Indy 500 was maar ik schonk er nooit echt aandacht aan."
"Maar dan, als je er komt en je de kans hebt om het te doen, dan is het echt een speciaal evenement. Niet alleen in de motorsport maar gewoon wereldwijd. Het is het grootste eendaagse sportevenement op aarde, toch? Dus om de kans te hebben daarin mee te strijden..."
Veiligheidssmoesje
Verstappen's commentaar op het gevaar op de iconische superspeedway gaan er bij Rossi ook niet in. Het argument dat de chassis niet in staat zijn de enorme klappen op te vangen is volgens Alexander onzin. Tijdens de race in Monaco leed de Haas van Mick Schumacher immers veel meer schade.
"Op een bepaalde manier is [IndyCar] misschien gevaarlijker, maar we hadden vier crashes en we zagen geen auto's doormidden breken. Dat kun je niet van de Grand Prix van Monaco zeggen, toch? Ik denk dat het veiligheidsargument een beetje een smoesje is."
Dat de FIA er doelbewust voor heeft gezorgd dat de versnellingsbak zich makkelijk scheidt van het chassis - om de krachten in een crash te verspreiden - weet de Amerikaan duidelijk niet. De verandering werd gemaakt na de horrorcrash van Romain Grosjean, waarbij de achterkant van de monocoque scheurde.
Grosjean's goedkeuring
Als groot voorbeeld van hoe veilig IndyCar wel niet is wees Rossi ironisch genoeg juist naar niemand minder dan Romain Grosjean. De Franse Zwitser stapte na één van de meest spectaculaire crashes uit de geschiedenis van de sport immers over naar de IndyCar Series. Daarbij liet hij het niet bij traditionele circuits, maar ging hij uiteindelijk ook over op het racen op superspeedways. Inmiddels rijdt is hij fulltime aanwezig in Amerika's grootste single seater serie.
Als de veiligheid goed genoeg is voor "The Phoenix", dan moet het meer dan goed genoeg zijn voor Verstappen, aldus Rossi:
"Ik denk dat Romain iemand is waar je er heel erg goed mee over kunt praten. Uiteraard maakte hij dit ongelooflijke dramatische en enge incident in Bahrain mee een paar jaren geleden. Hij dacht er lang en hard over na over wat hij zou gaan doen met zijn toekomst en hij deelde mee dat zijn passie voor motorsport en racen hernieuwd was met een nieuwe auto en hij voelt zich volledig veilig in de auto's."
"Ik denk dat het allemaal relatief is, aan het einde van de dag. Dus die antwoorden [van Verstappen] verrassen me niet, maar dat betekent niet dat ik het ermee eens ben."
- Red Bull Content Pool, Haas F1 Team