Max Verstappen voelt niets voor IndyCar: 'Ik hoef mijn leven niet te riskeren'

De regerend wereldkampioen heeft niets meer dan ontzag voor de top van de Amerikaanse autosport. Vanwege het gevaar ziet Max zich niet snel in een IndyCar stappen om de Triple Crown te veroveren.

Max Verstappen voelt niets voor IndyCar: 'Ik hoef mijn leven niet te riskeren'

Het is een vraag die aan elke F1 wereldkampioen en Monaco-winnaar gesteld word: 'Ga je voor de Triple Crown?'. Afhankelijk van wie je het vraagt is de Triple Crown bestemd voor degenen die de Grand Prix van Monaco, 24 uur van Le Mans en de Indy 500 winnen, of beide duurraces weten te koppelen aan een F1-titel. Uiteraard is de eerste de enige juiste definitie.

Tijdens het GP-weekend in Monaco kreeg regerend wereldkampioen Max Verstappen dezelfde bekende vraag voorgeschoteld. In plaats van een voorzichtig positief, PR-vriendelijk antwoord was de Nederlander zeer stellig: geen sprake van. Één van de drie onderdelen van de Triple Crown gaat de Red Bull-kopman namelijk veel te ver.

Veel te gevaarlijk

Volgens Max is de IndyCar het grote struikelblok op zijn theoretische weg naar de Triple Crown. Hij vindt de Indy 500 simpelweg veel te gevaarlijk. Met bijna 400 kilometer per uur langs een muur razen is volgens Verstappen net even andere koek dan rondjes jakkeren over de straten van een ministaatje. Hij heeft dan ook niets meer dan respect voor de rijders in Amerika's grootste single seater serie, zo verklaarde hij tegenover RaceFans:

"Ik waardeer wat ze doen. Het is gestoord. Deze coureurs, ik heb heel veel respect voor wat ze daar bereiken. Maar voor mij, zeker nadat ik al zo lang in de F1 gezeten heb, ik hoef mijn leven daar niet te riskeren en mezelf mogelijk te verwonden, mijn benen of zoiets of...het is het gewoon niet meer waard, laten we het zo zeggen."

De droom van Rinus van Kalmthout valt daarmee voorlopig in het water.

Der Michael

Verstappen echoot met zijn uitspraken de mening van niemand minder dan Michael Schumacher. In 2002 gaf de toen nog viervoudig wereldkampioen in een interview met 60 Minutes aan de Indy 500 veel te gevaarlijk te vinden. Over het niveau van de serie was hij echter iets minder respectvol dan Verstappen: IndyCar werd door Der Michael bestempeld als 'een stap terug':

"Allereerst is het een stap terug vanuit de Formule 1 en op de tweede plaats is het te gevaarlijk. De snelheid waarmee je zo dicht langs de muren gaat betekent dat er geen enkele manier is dat een chassis een bepaalde crash kan overleven. Dat betekent dat je benen zwaar beschadigd zullen worden of nog erger en ik zie het punt daar niet van in. Ik zie de uitdaging niet."

Schumi's rivalen

Ironisch genoeg zijn het juist twee van Schumacher's grootste rivalen die de beste papieren voor de Triple Crown in handen hebben: Juan Pablo Montoya en Fernando Alonso.

Beide mannen hebben minimaal één winst in Monaco op zak, maar de derde uitdaging is voor JPM en 'Nando toch anders. Met twee Le Mans overwinningen (2018, 2019) is Fernano aangewezen op Indy, terwijl Montoya juist twee keer de melk heeft gedronken op Indy.

Alonso heeft tevergeefs de kroon geprobeerd te grijpen op Indy.

Geen Indy, wel Le Mans

Verstappen heeft voorlopig nog niet de drang om goede vriend Alonso te volgen in de jacht op de absolute kroon van de autosport. Een rondje Le Mans, gewoon voor de lol, lijkt hem echter wel een goed idee:

"[Ik heb] geen verlangen om de Triple Crown na te jagen, tenminste, niet IndyCar. Misschien Le Mans. Ik vind langeafstandsraces wel leuk, dus ik zal er waarschijnlijk een paar doen, maar voor mij maakt het niet zoveel uit. Ik zal natuurlijk proberen goed te zijn in de F1, ik probeer goed te zijn in alles wat ik doe, maar dat verlangen naar de Triple Crown ofzo, geen interesse."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, McLaren, Porsche