Jos Verstappen hekelt strategie Red Bull: 'Ze hadden voor Max moeten kiezen'

In zijn column op Verstapppen.com is Jos kritisch op de manier waarop Red Bull de Grand Prix van Monaco aanpakte. Volgens Verstappen senior werd er te weinig gedaan om Max naar voren te helpen, zeker met het oog op het kampioenschap. De derde plek van zijn zoon noemde hij dan ook 'heel teleurstellend'.

Jos Verstappen hekelt strategie Red Bull: 'Ze hadden voor Max moeten kiezen'

Na een dominante vertoning vorig jaar kon Max Verstappen afgelopen weekend in Monaco maar weinig indruk maken. Het hele weekend leek de Nederlander niet comfortabel te zijn met zijn auto, waardoor de beide Ferrari's en teamgenoot Sergio Perez als sterker uit de bus kwamen.

Max kwalificeerde zich dan ook als vierde en wist alleen door de strategische blunders van de Scuderia een plekje op te schuiven. Checo ging er echter met een populaire winst vandoor. De derde overwinning in de carriere van de Mexicaan was een mooie goedmaker voor de teamorders van Spanje.

Geen grip

Jos Verstappen kan echter niet meegenieten van alle positiviteit achter de overwinning van Perez. Als vader van kon hij niet anders dan teleurgesteld zijn in het kleurloze weekend van Max. In zijn column op Verstappen.com legde hij uit dat RB18 in de eerste plaats nog steeds niet doet wat hij moet doen. Het gebrek aan grip op de vooras speelde Max parten op het krappe stratencircuit van het prinsdom:

"Als vader was ik ook teleurgesteld na de race. Max' derde plek was heel erg teleurstellend. We zagen allemaal dat het een moeilijk weekend was voor hem. Het begint met de auto, die simpelweg nog niet de eigenschappen heeft die bij zijn rijstijl passen. Max heeft veel te weinig grip op de vooras. En zeker in Monaco, met al die korte bochten, heb je een auto nodig die snel draait. Dat was gewoon moeilijk."

Tien punten weggegooid

Los van de auto zet Jos de nodige vraagtekens bij de strategie van Red Bull in Monaco. Het team leek volgens hem volledig om te slaan naar het voordeel van Sergio Perez en vergat daarbij de kampioenschapsleider te helpen. Door de eerdere stop wist Perez de winst te grijpen, terwijl Max de blunder van Ferrari nodig had om naar voren te komen. Papa Verstappen erkent echter dat hij uiteraard niet helemaal objectief is bij zijn beoordeling:

"Red Bull bereikte een goed resultaat, maar oefende tegelijkertijd weinig invloed uit om Max naar voren te helpen. Dat hij derde werd heeft hij te danken aan Ferrari's fout bij die tweede stop van Charles Leclerc. De kampioenschapsleider, Max, werd niet geholpen bij de gekozen strategie. Het ging volledig in het voordeel van Checo. Dat was teleurstellend voor m, en ik had het graag anders gezien voor de leider in het kampioenschap."

"Ik had graag gezien dat ze voor Max gingen, maar ik ben natuurlijk niet helemaal objectief. Ik denk dat er hier tien punten weggegooid zijn voor Max. Zeker met de twee opgaves die we gehad hebben [in Bahrein en Australië] hebben we elke punt nodig. Vergeet niet dat Ferrari momenteel de betere auto heeft, zeker in de kwalificatie."

Blij voor Checo

Ondanks alles is Jos toch blij voor Sergio Perez. Winnen in Monaco is nu eenmaal een grote eer. Nu alles gezegd en gedaan is richt hij zijn aandacht op de komende races in Azerbeidzjan en Canada:

"Los van dit alles, ben ik blij voor Checo. Winnen in Monaco is natuurlijk iets speciaals en ik hoop dat hij ervan geniet. En van nu af aan is het volle focus op de volgende races in Baku en Canada."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool