Jos Verstappen ergert zich aan Belgische media: 'Max is nu ineens een Belg?' 

Het plotselinge claimgedrag van onze zuiderburen stoot Jos flink tegen de borst. Volgens de oud F1-coureur en vader van zijn de Belgen pas gaan opletten nu Max een titel op zak heeft.

Jos Verstappen ergert zich aan Belgische media: 'Max is nu ineens een Belg?' 

Regerend wereldkampioen Max Verstappen staat bekend als Neerlands trots. De Limburger draagt een leeuw op zijn helm, wordt gesteund door het oranje legioen en luistert graag naar het Wilhelmus op het hoogste treetje van het podium.

Toch is 'onze' Max zoals bekend niet helemaal Hollands: hij heeft dankzij zijn moeder Sophie Kumpen en zijn geboorteplaats in het Belgische Hasselt een dubbele nationaliteit. Nu hij de top van de sport bereikt heeft beginnen ze in het land van wafels, lekker chocola en gevaarlijk grote gaten in de weg ook opeens op te letten.

Succesbelg

Volgens vader Jos is de recente golf van interesse vanuit België op z'n zachts gezegd 'zwak' te noemen. In een interview met de Telegraaf geeft hij aan dat er in België eerder vrijwel geen aandacht was voor Max. Nu hij flinke successen geboekt heeft proberen sommige Belgische media hem opeens te claimen op basis van zijn dubbele nationaliteit:

"Iedereen wil op dit moment een stukje Max. Aan de ene kant is dat een mooi compliment voor hem. Hij doet het ongelooflijk goed. In de auto, maar ook buiten. Hij komt goed over, heeft een fris hoofd en blijft zichzelf. Dus ik begrijp dat veel mensen trots zijn."

"Natuurlijk ben ik dat ook, maar op sommige punten heb ik er wel moeite mee. In de ogen van sommige Belgische media is Max bijvoorbeeld ineens een Belg. Ik vind dat nogal zwak. We racen al jaren, maar tot een paar maanden geleden werd er in België weinig of niet over hem geschreven en nu beweren ze ineens dat hij van hen is. Ik zie het zelf absoluut niet zo."

Meer frikandel dan friet

Jos erkende uiteraard dat Max Belgische roots heeft, maar hamerde erop dat het percentage Vlaamse friet minder groot is dan het percentage frikandel. Max' keuze om onder een Nederlandse vlag en licentie te racen is voor Jos allesbepalend:

"De situatie is dat Max beide nationaliteiten heeft, omdat Sophie en ik getrouwd waren toen hij werd geboren. Aangezien hij onder een Nederlandse licentie racet, is hij iets meer Nederlands dan Belg. Zo voelt hij het zelf. Als Nederland tegen België moet spelen, is hij voor Oranje."

Niets nieuws

En daar heeft Verstappen senior een goed punt. Een coureur die ervoor kiest om onder een andere nationaliteit te rijden dan die van hun geboorteland is immers niets nieuws. Zo reed Jochen Rindt bijvoorbeeld onder een Oostenrijkse licentie, terwijl hij van origine een Duitser was. Opel-erfgenaam Rikky von Opel koos er zelfs voor uit te komen voor het in de autosport nietszeggende ministaatje Liechtenstein, ondanks zijn geboorteplaats in de Verenigde Staten.

Eén van meest recente voorbeelden hiervan is Romain Grosjean. De Feniks heeft een Zwitserse vader en Franse moeder en werd geboren in Genève, maar vanwege het nog altijd geldende motorsport verbod in dat land koos hij voor een Franse licentie.

De dit jaar terugkerende Alex Albon rijdt juist onder een Thaise licentie om zich te onderscheiden in de door Britten gedomineerde motorsport, ondanks het feit dat hij in Londen geboren is. Net zoals de nationaliteit van de teams (die bijna allemaal in Engeland gevestigd zijn) is de nationaliteit van coureurs maar net wat wat ze er zelf van maken.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool