Belgische mobiliteitsexpert wil 'SUV-vrije zones'

Als het aan Eva Van Eenoo van de Vrije Universiteit Brussel ligt worden Belgische SUV's in de toekomst uit de steden verbannen. De auto's zouden volgens de mobiltietisexperte te gevaarlijk en te schadelijk voor het milieu zijn.

Belgische mobiliteitsexpert wil 'SUV-vrije zones'

De gestage opmars van de SUV zorgt al een tijdje voor een vreemde tegenstelling. Juist nu fabrikanten zich willen profileren als efficient, duurzaam en milieuvriendelijk bouwen ze steeds grotere, lompere en zwaardere voertuigen. Gecombineerd met de run op elektrische mobiliteit levert dat verwarrende ontwerpen op. Bijvoorbeeld de BMW iX en de GMC Hummer EV. Toch blijven dit soort modellen razend populair en zitten er flinke winstmarges op. Er gaat voorlopig dus niet veel veranderen.

België

De situatie is bij onze vrolijke zuiderburen natuurlijk niet anders. Het eerste kwartaal van 2021 kwam 48% van de autoverkoop in België voor rekening van SUVs en crossovers. En dat is een groot probleem, aldus mobiliteitsprofessor Evan Van Eenoo van de Vrije Universiteit Brussel. Volgens Van Eenoo is de populariteit van de SUV op meerdere punten gevaarlijk voor de volksgezondheid. In het blad Knack pleit ze daarom voor de invoering van de 'SUV-vrije zone.'

Zwaarder, dorstiger, gevaarlijker

Van Eenoo wil daarbij gebruik maken van de wijdverspreide milieuzone-maatregel: "Ik deed dit naar aanleiding van de evolutie dat meer en meer steden lage-emissiezones beginnen in te richten. Mijn redenering is: als we proberen te reguleren welke auto’s nog in stadscentra mogen binnenkomen, dan moeten we misschien nog breder nadenken? Niet enkel over roetuitstoot, maar ook over verkeersveiligheid en CO2-uitstoot. Het is zo dat een auto die meer massa heeft, zorgt voor grotere kansen op ernstige letsels. Je kan er moeilijk omheen dat het slechter kan aflopen bij een ongeval met een SUV dan met een veel kleinere gezinswagen."

EU-inmenging

Om het probleem effectief aan te pakken wil Van Eenoo een collectief gesprek beginnen over welk type auto's er eigenlijk op de wegen toegestaan moeten worden. Dat begint bij de bron: de fabrikanten moeten ons niet langer voor de gek houden, vindt ze: "Ik denk dat we een soort van collectief debat moeten aangaan over wat voor soort auto’s we eigenlijk op onze wegen willen, en wat voor auto’s autoproducenten op de markt brengen en wat de redenering daarachter is. Misschien verdienen zij daar het meeste geld aan en maken ze ons wijs dat we een SUV nodig hebben, maar dat is natuurlijk niet logisch."

Met behulp van de grote boze EU wil het mobiliteitsgoeroe de autoindustrie op fouten wijzen en verandering bewerkstelligen: "Ik denk dat bijvoorbeeld de Europese Unie en overheden zeer geschikt zijn om autoproducenten op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Zij moeten mee bepalen: dit kan wel en dit willen we niet langer toelaten."

Niet uit te voeren

Het idee van Van Eenoo is leuk bedacht, maar is in de praktijk vrijwel niet uit te voeren. In de eerste plaats is de definitie van een SUV geen wettelijke, om over de vage crossovers nog maar te zwijgen. De modellen zijn er bovendien in allerlei vormen, formaten, motoriseringen en aandrijflijnen. Zo de kleine Volkswagen T-Cross net zo goed een SUV als de dikke Mercedes G-klasse. Veel van de kritiek die Van Eeno op de SUV uit is niet van toepassing op de kleinere modellen.

Daarnaast zijn er in de wereld van EV's ook genoeg SUV's te ontdekken. Die 'emissie-vrije' voertuigen weren zou tegen de doelen ingaan van de huidige milieuzones. Ten slotte kun je je afvragen waar het ophoudt: als een iets verhoogde hatchback al als een gevaar wordt gezien, dan zullen busjes en lichte vrachtwagens ook tegengehouden moeten worden. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde en ANWB-tegenhanger VAB zien voorlopig in ieder geval geen heil in SUV-vrije zones. Het beter inrichten van de steden om voetgangers en fietsers te beschermen heeft de voorkeur.

Algemeen
  • Audi, GMC, BMW, Mercedes-Benz, Lexus, Volkswagen