Mobiliteitsprofessor Antwerpen: 'verban pickups en SUVs uit steden'

Dirk Lauwers van de universiteit van Antwerpen pleit voor het verbannen van pickups en SUVs uit steden en dorpen. Volgens hem zijn de giganten onhandig, gevaarlijk en vervuilend. Met hogere belasting wil Lauwers de eigenaren van deze voertuigen dwingen iets anders te kopen.

Mobiliteitsprofessor Antwerpen: 'verban pickups en SUVs uit steden'

De Ram 1500, de Ford Ranger Raptor, Toyota Tundra, maar ook de BMW X5, Volkswagen Amarok en Volvo XC90 zijn volgens Antwerpse mobiliteitsprofessor Dirk Lauwers public enemy #1. Het aantal grote, hoge wagens is in de laatste vijf jaar sterk toegenomen in België en Lauwers ziet daar vooral de gevaren van.

In steden en dorpen zouden de kolossen een bedreiging zijn voor de volksgezondheid. Lauwers' pleidooi wordt wederom naar de voorgrond gebracht nu de Belgische overheid bekendgemaakt heeft pickups die onder commerciële tarieven vallen en voornamelijk voor prive-gebruik ingezet worden meer te gaan belasten.

Te groot

Volgens Lauwers zijn auto's van dit type simpelweg te groot. De rijstroken en parkeerplekken op de Belgische wegen zijn niet op de wagens berekend. Het feit dat parkeerplekken juist vergroot worden is voor Lauwers ook een doorn in het oog:

Gevaarlijke vorm

Dirk Lauwers merkt tevens op de vooral de grote Amerikaanse pickups een gevaarlijke vorm hebben. De hoge, stompe neuzen zijn niet bepaald voetgangers-vriendelijk. Lauwers zegt dat door deze vorm en hun hogere gewicht de pickups een drie keer hogere kans hebben om een dodelijke afloop te brengen aan een aanrijding met een voetganger. Hij schetst daarbij het beeld van een klein kind, dat door de grote bullebak tegen de schouders of zelfs het hoofd geraakt zou worden.

Maatregelen

Lauwers pleitte in 2019 al voor een verhoging van de belasting voor mensen die pickups prive gebruiken. Daarnaast wil hij een totaal verbod op de wagens binnen de bebouwde kom. Wel wil hij een uitzondering maken voor commerciële gebruikers die eenmalig de stad in moeten.

Na het rechttrekken van het fiscale voordeel dat consumenten met een prive-pickup wil Dirk Lauwers nog een stapje verder gaan. Volgens hem moet de overheid mensen uit de gevaarlijke wagens jagen door ze op de enige plek die telt te treffen: hun portemonnee. Het meenemen van het hoge gewicht in de beoordeling van de belasting zou voor hem de ideale oplossing zijn.

"Consumenten moet worden afgeraden om zo'n auto aan te schaffen. En dat doe je nog altijd het best door mensen in hun portemonnee te raken. Als de belasting hoog genoeg is, zal de populariteit automatisch afnemen.”

Dirk Lauwers.
Nieuws
  • FCA Automobiles