Om in Nederland een Ford Ranger Raptor te bemachtigen moet je heel veel BPM afdragen. Reden waarom de auto niet op de prijslijst stond bij dealers. Desondanks wil de importeur u wel een beetje warmdraaien voor een snelle pick-up en kunt u de wagen sinds kort kopen. Daarom konden we onlangs een exemplaar aan de tand voelen. Gelukkig had Ford een gebied opgezocht waar asfalt nauwelijks (lees: niet) voor handen is: Experience Island in Loon op Zand.
Het zanderige gebied is eigendom van Gerard Rond, die verschillende keren Dakar reed op de motor en op de tweewieler ook tien keer Nederlands kampioen motorcross was. Het is dan ook het gebied waar veel Dakarrijders oefenen op rijden in zand en ellende.
Ford is dus zeker van zijn zaak als ze een stel onopgevoede journalisten uitnodigen om met hun Ranger Raptor door dat te terrein te gaan rijden. De auto's zijn gewoon uitgerust als je ze mee zou krijgen na aanschaf. We rijden door modderige plassen in het bos, over zanderige heuvels en tegen hellingen op waar je op handen en voeten tegenaan moet klauteren. De Raptor geeft geen krimp en in de cabine gniffelen de inzittenden over alle stoute dingen die we met de Ford uithalen. De importeur had aangegeven hoe we voorzichtig moesten rijden om niet vast te komen zitten. We doen alles net wat sneller dan aangeraden en zijn verbluft door de souplesse waarmee de Ford alles meepakt. Kunnen Amerikanen toch iets anders dan snel rechtdoor accelereren?
Nadat we de Ranger Raptor (210 pk viercilinder diesel) terugzetten op de parkeerplaats komt Gerard Rond aanwandelen. Of hij ons even zal laten zien wat je echt kunt met het ding, want hij was echt verbaasd toen hij vorige week even reed. Over die vraag hoeven we niet na te denken: hij kent het gebied op zijn duimpje, dus kom maar op. Rond benadrukt dat hij niet door Ford is betaald (behalve voor de huur van zijn terrein) en dat hij echt onder de indruk is van de wagen: "Een jaar lof tien geleden had je met deze uitrusting (bijvoorbeeld speciale FOX-dempers) in Le Dakar gewoon om de prijzen kunnen meerijden."
Rond trapt de (uiteraard met automaat uitgeruste) Ford op zijn staart en de Raptor vliegt weg. Het golvende hobbelparcours, dat wij zojuist net niet volgas namen omdat we begonnen te vliegen, neemt hij wel volgas, maar voor iedere bobbel zigzagt hij de auto om hem over de 'golf te laten surfen'. Aan het einde komen we bij een heuvel die we zojuist kruipend namen. Gerard rijdt er met 80 kilometer per uur tegenop en remt vlak voor de top bij, de wagen komt vloeiend op zijn vier wielen terecht aan de andere kant. Meteen is het weer volgas, het is echt bijzonder hoeveel harder dan wij dachten je met de Ranger Raptor kunt.
Plotseling trapt Rond keihard op de rem. Verschrikt kijken we op. "Kijk daar in het bos!". De twee passagiers die strak naar het zandpad voor de auto zaten te kijken, staren het bos in. Een paar meter van de auto in het bos loopt een jonge ree. Nadat het beest onverschrokken door is gewandeld geeft Rond weer volgas en de Ford sprint vooruit op zoek naar nog meer bulten en hobbels om te verorberen alsof het asfalt is.
Mocht u nu Le Dakar willen rijden, dan is een standaard Ranger Raptor wellicht wat te licht materiaal. Maar voor de Nederlandse straten is de machine uitermate geschikt. Het is fijne grote pick-up, maar omdat hij in Zuid-Afrika voor de lokale (en Australische) markt is ontwikkeld als 'bakkie' of 'ute' is hij niet zo achterlijk groot als de F-150. Daarnaast is hij ook bruikbaar als zakelijke wagen en met grijs kenteken te krijgen.