Oproep veiligheidsorganisaties: 'Hou de Cybertruck van de Europese wegen af!'

De Cybertruck mag nog niet op de Europese wegen verschijnen, en een aantal veiligheidsorganisaties wil dat ook graag zo houden.

De Tesla Cybertruck

In Amerika is de Cybertruck druk bezig met zijn opmars, maar in Europa is daar nog totaal geen sprake van. De auto is namelijk niet toegestaan op de Europese wegen, en dat gaat waarschijnlijk ook niet snel veranderen. Hij is te groot, te zwaar, en totaal niet veilig voor fietsers en voetgangers die de pech hebben in de buurt te komen van zo’n gevaarte.

En toch is er wel een verkocht in Europa. In Tsjechië, om precies te zijn. Dat is mogelijk, doordat deze truck waarschijnlijk op persoonlijke titel van de eigenaar is geregistreerd en niet via een gecontroleerde dealer is verkocht. Dat maakt hem nog niet legaal voor op de weg, maar betekent dus wel dat deze persoon hem in handen kan hebben.

En daar hebben veiligheidsorganisaties een probleem mee. James Nix, van de stichting Transport & Environment, heeft samen met andere organisaties een open brief naar de Europese Unie en de regering van Tsjechië gestuurd om zijn beklag te doen. Vooral het feit dat de Cybertruck geregistreerd staat als een N1-voertuig gaat er bij Nix en de zijnen niet in. N1-voertuigen mogen namelijk maar maximaal 3500 kilogram wegen, terwijl de Cybertruck boven de 4000 kilo zit.

“We roepen de minister op om snel naar deze registratie te kijken”, schrijft Nix in de brief. “Tijdens deze periode zou de Cybertruck niet op de openbare weg mogen verschijnen. Dit is nodig vanwege het gevaar voor andere weggebruikers. De Cybertruck is ernstig in strijd met de algemene regels voor veiligheid op de Europese wegen, zo erg zelfs dat hij niet als passagiersvoertuig geregistreerd kan worden. Er is geen enkele legale manier om een Cybertruck te registreren voor gebruik op de Europese wegen.”