Tesla heeft weer een flinke tegenslag te verduren gekregen. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat het merk namelijk onderzoeken. In totaal zal de NHTSA zo’n 2.4 miljoen exemplaren onderzoeken. Volgens de organisatie zijn er namelijk serieuze zorgen over de manier waarop Tesla zijn zelfrijdende systemen inzet.
Aanleiding daarvoor is een serie aan ongelukken in de Verenigde Staten. Vier verschillende ongelukken hebben plaatsgevonden, waaronder een met dodelijke afloop. Alle vier de ongelukken werden veroorzaakt doordat een of meerdere bestuurders vertrouwde op de Full Self Driving (FSD) van Tesla.
De NHTSA gaat vooral kijken of de FSD van Tesla wel goed genoeg werkt in situaties waar de zichtbaarheid aanzienlijk verminderd is. Tesla gebruikt in de FSD namelijk alleen maar camera’s. Andere merken gebruiken ook radar, sonar, lidar en sensoren. Dat betekent dat in situaties waarbij de zichtbaarheid minder goed is, bijvoorbeeld in de mist of bij heftige regen, de FSD van Tesla mogelijk minder betrouwbaar is.
Het onderzoek van de NHTSA komt op een erg onhandig moment voor Tesla. Het bedrijf van Elon Musk kondigde recentelijk twee nieuwe voertuigen aan die volledig zelfrijdend moeten zijn. Er waren meteen al vragen over de haalbaarheid van dit idee. In de dagen na de onthulling kelderde de aandelenprijs van Tesla, waarmee miljarden aan marktwaarde verdampten.
Het is overigens niet de eerste keer dat Tesla onderzocht wordt in de Verenigde Staten. Vorig jaar december riep Tesla al bijna alle modellen terug om te zorgen dat ze voldeden aan nieuwe veiligheidseisen. Daarbij hield de NHTSA ook al een oogje in het zeil. De reden dat Tesla dat moest doen, was namelijk omdat een onderzoek uitwees dat FSD niet veilig genoeg was.