Nieuwe robotaxi kost Tesla nu al miljarden

De aankondindiging van de nieuwe robotaxi - de Cybercab - van Tesla, heeft het bedrijf nu al miljarden gekost. En dat nog voor de auto is uitgekomen.

Tesla

Tesla had vorige week twee grote aankondigingen: de Cybercab en de Robovan. Beide voertuigen zouden volgens Tesla een revolutionaire stap moeten zijn in openbaar vervoer. De twee voertuigen zouden volgens topman Elon Musk volledig zelfstandig kunnen rondrijden, en zelfs al in 2026 op straat te zien moeten zijn.

Meestal betekent de aankondiging van zo’n nieuw project dat de aandeelprijs van een merk een beetje stijgt. Zelfs al is het allemaal conceptueel en toekomstmuziek, dan nog geeft het een beetje een concreet beeld van waar het bedrijf mee bezig is. Dat vinden aandeelhouders fijn, om te zien dat er een plan is. Dus normaal gesproken worden de aandelen daarna meer waard.

Maar in dit geval niet. Mensen hadden meteen twijfels over de haalbaarheid van het project - lees onze uitgebreide analyse voor meer daarover - en kenners ergerden zich aan het gebrek aan technische details. Het lijkt een typische Musk-belofte: grote woorden, utopische waarden, en erg weinig concreets. Soms betekent dat iets geweldigs, zoals SpaceX die afgelopen week een raket weer veilig op zijn eigen landingsplatform terug wist te krijgen. En soms betekent het iets rampzaligs, zoals… alles aan Twitter.

De aandeelhouders lijken in ieder geval besloten te hebben dat dat laatste waarschijnlijker is dan dat eerste. De aandeelprijs van Tesla is sinds de aankondiging namelijk met negen procent gedaald, zo meldt Business Insider. Aangezien Musk’s waarde voornamelijk uit zijn aandelen in Tesla komt, heeft dat ook direct invloed op hoeveel hij waard is. Het zakenblad berekent dat dit gelijk staat aan een verlies van vijftien miljard dollar voor Musk. Niet dat dat hem heel erg veel doet, want de CEO is nog steeds ruim 240 miljard dollar waard.

Het geeft in ieder geval wel aan dat de investeerders niet heel veel vertrouwen hebben in de plannen van de excentrieke miljardair. De aandelenkoers was al gedaald toen Musk de onthulling van de twee voertuigen uit bleef stellen eerder dit jaar. Het is de volgende stap in een erg wispelturig jaar voor Tesla op de aandelenmarkt. Op zijn piek was het aandeel dit jaar 271 dollar waard, op zijn dieptepunt 138 dollar.

Algemeen
  • NL Beeld / Regiofotografie