Het heeft even geduurd - vijf jaar om precies te zijn - maar Tesla heeft eindelijk de eerste versie getoond van de zelfrijdende taxi. In de volksmond werd het de robotaxi genoemd, maar Tesla heeft er nu een officiële naam opgeplakt. De ‘Cybercab’ moet voor individueel vervoer dienen. Zijn grotere broer, de ‘Robovan’ werd ook meteen getoond bij het evenement.
Goed, van de namen ga je misschien met je ogen rollen. En het ontwerp is niet naar ieders smaak. Maar Tesla hoopt hiermee een flinke stap te kunnen zetten in zelfrijdend verkeer. De beide voertuigen zijn niet zozeer bedoeld voor persoonlijk bezit, maar meer voor openbaar vervoer. De Cybercab en de Robovan zijn allebei volledig zelfrijdend - althans, dat beweert Musk - en moeten het verkeer in steden bevorderen. Sterker nog, Tesla denkt al na over schoolbussen en bedrijfswagens.
De Cybercab moet zich richten op individuele mensen. Dat is niet alleen een gesteld doel, het is ook ongeveer de enige optie. Er zitten namelijk maar twee stoelen in de auto. De Robovan pakt het iets groter aan: daar is namelijk ruimte voor twintig mensen. De indeling is volledig anders dan wat er nu in bussen te zien is. De stoelen zijn veel ruimer en zitten verder bij elkaar vandaan. Het lijkt haast meer op een mobiele lounge dan wat er nu in bussen te zien is.
De Cybercab komt met - uiteraard - een infotainment scherm voorin. Opvallend is wel dat het een relatief klein scherm is. Kleiner bijvoorbeeld dan in de nieuwste Lincoln Navigator, en daarin moet je wel gewoon zelf beide handen aan het stuur hebben. Je zou verwachten dat een autonoom voertuig meer ruimte zou kunnen bieden aan een mooi groot scherm. Beide voertuigen hebben een erg futuristisch uiterlijk, terwijl ze ook een beetje een retro-gevoel oproepen.
Niet meteen populair
De ontvangst is nogal gemixt. Veel mensen zetten vraagtekens bij de keuze om de Robotaxi een tweezitter te maken. Het is nogal beperkend voor mensen die met het gezin op pad willen of als je met een paar vrienden weg wil. Vooral aangezien er dus geen bestuurder in deze auto hoeft te zitten, voelt het als een gemiste kans om die extra vrijgekomen stoel niet te benutten.
Tesla presenteerde geen cijfers wat betreft het aantal mensen dat normaal gesproken in een taxi zit, maar Musk maakte wel vrij duidelijk dat dit ontwerp uitermate geschikt is voor platformen als Uber en Lyft, die over het algemeen één of twee mensen per keer vervoeren.
Over de Robovan stellen mensen vrij terecht de vraag of hij ooit überhaupt wel op de weg zal - en vooral ook mag - verschijnen. De bumper van de bus lijkt namelijk zo ongelofelijk laag te liggen, dat het nog onzeker is of hij wel over een drempel kan gaan zonder zichzelf volledig kapot te rijden. En ook bij dit voertuig bestaat de vraag voor welk doel hij precies is ontworpen. Twintig mensen is een mooi aantal, maar het is een net onhandig aantal. Te veel voor een gezin of vriendengroep, maar te weinig voor het standaard woon-werk verkeer. Het kan misschien dienen als een shuttelbus van en naar bijvoorbeeld een vliegveld of in kleine dorpjes, maar ook daar zijn er twijfels over het nut van dit ontwerp.
Draadloos opladen
In beide gevallen zet Tesla ook in op draadloos opladen. Die technologie bestaat op dit moment al in een experimentele fase. Kenners ergeren zich echter aan het gebrek aan technische details. Er is niets bekendgemaakt over wat er onder de motorkap gebeurt en dus ook niet wat de vooruitzichten zijn qua bereik of laadtijd.
Wel prijzen veel mensen het interieur. Het feit dat de Cybercab ook kleiner is dan de meeste auto’s valt in goede aarde bij veel mensen, vooral mensen in krappe Europese steden. Het feit dat de auto’s niet hetzelfde hoekige design hebben als de Cybertruck wordt ook met applaus ontvangen.
- Tesla