Filmstudio klaag Tesla en Elon Musk aan voor auteursrechtschending

Elon Musk en zijn bedrijf Tesla zijn aangeklaagd door de rechtenhouder van Blade Runner 2049. De miljardair zou volgens hen het auteursrecht van de film hebben geschonden.

Elon Musk

Elon Musk is groot fan van de Blade Runner films. Hij heeft regelmatig gezegd dat de Tesla Cybertruck door die films geïnspireerd is. De auto werd ook voor het eerst onthuld op exact dezelfde plek, tijd en datum als de eerste Blade Runner film zich afspeelt. De recente onthulling van de Cybercab volgde hetzelfde voorbeeld, want die werd voor het eerst getoond in de studio waar Blade Runner 2049 is opgenomen.

Maar Musk ging nog een beetje verder dan dat. In de aankondiging van de Cybercab liet Musk beelden zien die door AI waren gemaakt, maar die erg sterk overeenkwamen met een scène uit Blade Runner 2049. En dat gaat volgens producent Alcon Entertainment (dat de rechten van de Blade Runner franchise in handen heeft) te ver. Alcon beweert namelijk dat Musk daarmee het auteursrecht van de serie geschonden heeft.

Alcon heeft daarom Tesla en Musk aangeklaagd. In de aanklacht schrijft Alcon dat Musk en Tesla in eerste instantie een formele aanvraag hadden ingediend om beelden uit Blade Runner 2049 te mogen gebruiken. Alcon wees die aanvraag af, aangezien het bedrijf niet wilde dat de film met Musk geassocieerd zou worden. In de aanklacht toont Alcon aan dat Musk persoonlijk ook op de hoogte was van deze bezwaren, maar toch de beelden heeft gebruikt.

Een voorbeeld van de beelden die Musk gebruikte in de aankondiging. Bron: Tesla

De beelden die Musk heeft gebruikt in de presentatie zijn niet rechtstreeks uit de film gepakt. Maar het is wel vrij overduidelijk dat de film de inspiratie was voor de beelden. Alcon beweert dat Musk scènes uit de film heeft gebruikt, die aan een AI heeft gegeven en gevraagd heeft een soortgelijk beeld te genereren. Dat zou volgens Alcon nog steeds een inbraak op het auteursrecht zijn. Musk verwees ook meerdere keren naar de film in zijn presentatie.

Nog los van de overduidelijke redenen, heeft Alcon ook nog een andere reden om dit zo publiekelijk aan te pakken. Het bedrijf is namelijk in gesprek met een ander - vooralsnog onbekend - automerk voor de productie van de ‘Blade Runner 2099’ serie die binnenkort uitkomt. Die onderhandelingen worden onnodig moeilijk als dat andere merk nu denkt dat Tesla al de officiële partner is van de serie.