'Zandvoort blijft op F1-kalender, maar moet afwisselen met België'

De Grand Prix van Nederland blijft ook na 2025 op de Formule 1-kalender staan. De race op Zandvoort gaat dan echter wel rouleren met de race in België.

De Grand Prix van Nederland, gehouden op het circuit van Zandvoort

De races in Nederland en België staan al langere tijd op losse schroeven. De twee historische circuits hebben last van flinke concurrentie uit de rest van de wereld. De Formule 1 is hard op zoek naar meer aandacht uit Amerika en landen in het Midden-Oosten zijn meer dan bereid om goed geld te betalen voor een Grand Prix. Sinds 2021 zijn er races toegevoegd in Qatar, Saoedi-Arabië, Miami en Las Vegas, en de race in China is ook terug van weggeweest. Verschillende andere landen, waaronder Zuid-Korea, Turkije en Zuid-Afrika, azen ook op een plekje. Dat betekent dat er ruimte moet worden gemaakt op de kalender. Frankrijk en Duitsland zijn al weggevallen, en nu gaan ook de Lage Landen terrein toe moeten geven.

FORMULE 1 Magazine meldt op basis van ingewijden dat er een nieuwe afspraak komt met Zandvoort en Spa-Francorchamps. Beide circuits hadden nog een contract tot en met 2025. Volgens de bron zouden beide circuits weliswaar een nieuw contract krijgen, maar gaan ze een plekje op de kalender moeten delen. Dat zou dus betekenen dat het ene jaar België een race mag houden en het volgende jaar Zandvoort aan de beurt is. De verwachting is dat ergens in de komende maand, in aanloop naar de Grand Prix van Nederland, de deal officieel bekendgemaakt wordt.

Zandvoort keerde in 2021 weer terug op de Formule 1-kalender na jaren van afwezigheid. Aangeslingerd door het succes van Max Verstappen mocht Nederland toch weer een race organiseren. Verstappen won zijn thuisrace in alle drie de edities die sindsdien zijn gehouden. Spa draait al iets langer mee: het Belgische circuit heeft sinds 1985 elk jaar een race georganiseerd, met uitzondering van 2003 en 2006.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots