Volkswagen T-Cross: honey, I shrunk the Tiguan again

Volkswagen realiseerde zich enkele jaren geleden dat ze met de SUV's een enorm segment lieten liggen. De tekenafdeling werd aan het werk gezet, en inmiddels ploppen de SUV's met een rotgang uit de Wolfsburgse kraamkamer. Laatste spruit: de T-Cross.

De enkele maanden geleden aangekondigde T-Cross is voorlopig het kleinste Matroesjka-poppetje van Volkswagens SUV-lineup: hij is 4,11 meter lang en 1,56 meter hoog. Het model, dat onder de T-Roc en Tiguan geplaatst wordt, staat op het MQB-A0-platform, bekend van onder andere de Seat Ibiza en VW Polo. Vandaar ook de de wielbasis van 2,54 meter met deze modellen overeenkomt. 

Qua motoriseringen zien we het bekende werk: een 1.0 TSI met 90 of 105 pk of een 1.5 TSI met 150 pk. Dieselen kan ook nog gewoon, middels een 1.6 TDI met een bescheiden 95 pk. Dat wordt geen verkooptopper gokken we zo, maar kennelijk loont het om toch nog een zelfontbrander in de prijslijst te hebben staan. Ook op schakelgebied zien we het bekende beeld: de instapper krijgt een vijfbak, daarboven wordt de transmissie opgeschaald naar een zesbak of een DSG met 7 verzetten. 

Bij de lichtste TSI is bij de acceleratie geduld vereist: de tellernaald passeert de 100 op zijn vroegst na 11,5 tellen. Nog steeds vlot zat voor babyboomers met fleecejack of welke willekeurig andere gemiddelde autokoper achter het stuur plaats neemt, we racen niet allemaal van stoplicht naar stoplicht. De 105 pk-versie doet de sprint in 9,9s, de topversie klaart de klus tot slot in 7,8s. De topsnelheden variëren van 180 tot 220 km/u.

De bij VW ingezette trend van het met elkaar verbinden der achterlichten wordt ook hier doorgezet, zij het met een reflectorstrip. De auto is niet duur genoeg om er allemaal LED-jes in te prikken. 

De Volkswagen T-Cross wordt vanaf begin volgend jaar in het Spaanse Navarra gebouwd, in dezelfde fabriek als waar de Polo vandaan komt. Onze collega's van Autovisie zijn bij de onthulling in Amsterdam, en namen de kleine SUV al op de korrel. Doe maar klikken.