Maak kennis met de BMW iX3

Elektrisch rijden met een BMW was altijd voorbehouden aan durfals die een i3 wilden 'flaunten', tot nu. Eindelijk is er weer een nieuwe totaal elektrieke Beier te krijgen, de iX3. Na als de X3 is het een SUV, maar deze is stil en duurzaam, want hij rijdt op zijn accu's.

BMW iX3

Waar we zojuist SUV schreven, hadden we natuurlijk SAV moeten schrijven, want BMW noemt SUV's zo. Enfin, het is een hoogpotige auto, want daar passen batterijen zo lekker onder. De auto lijkt nogal sterk op de X3, wat niet helemaal de bedoeling was toen BMW jaren terug in de elektrificatie stapte. De Duitsers waren er vroeg bij, eigenlijk te vroeg en hun strategie om een complete modellijn naast de normale auto's te zetten is niet doorgegaan. Nu is de iX3 er alsnog.

Tja, wat valt er over te zeggen? BMW heeft het over de vijfde generatie aandrijving voor de BMW iX3. Daarmee doelen ze op de nieuwste versies van de elektromotor, de elektronica, de laadtechnologie en de hoogvoltage-accu. De Beierse motorenfabriek doet zijn naam eer aan door een nieuw systeem te hebben ontwikkeld waarin alles in een is. Oftewel: "In de nieuwste BMW eDrive technologie zijn de elektromotor, de elektronica en transmissie in één behuizing samengebracht. De elektromotor in de BMW iX3 werkt volgens het principe van een synchrone draaistroomelektromotor zonder magneten. In deze constructie is het gebruik van zeldzame aardmetalen overbodig."

Prestaties levert de iX3 ook: De BMW iX3 sprint vanuit stilstand in 6,8 seconden naar 100 km/u, wat vergelijkbaar is met de conventioneel aangedreven BMW X3 xDrive30i. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 180 km/u. de batterijen zijn 80 kWh groot en geven de auto een WLTP-bereik van 459 kilometer. We citeren BMW over het opladen, want persberichten kunnen dat geweldig (wollig) onder woorden brengen: "De nieuwe technische vindingen die debuteren onder de vlag van de vijfde generatie van de BMW eDrive technologie zijn onder meer een innovatieve oplader, die energie levert aan zowel de 400-voltaccu voor de aandrijving als de gewone 12-voltaccu. Aan een laadpunt met wisselstroom is zowel eenfase als driefase laden mogelijk met maximaal 11 kW. Aansluiten op een snellader (gelijkstroom) maakt opladen mogelijk met maximaal 150 kW. In 10 minuten kan 100 kilometer rijbereik worden bijgeladen. De hoogvoltage-accu in de BMW iX3 kan in slechts 34 minuten van 0 tot 80% van zijn capaciteit worden opgeladen."

De BMW iX3 is leverbaar voor een consumentenadvies prijs vanaf € 71.000,-. Hij wordt gebouwd in de fabriek van BMW en Brilliance in China. De stekkerauto komt later dit jaar op de markt.