GMC Hummer EV is te zwaar voor Nederland

De Hummer-revival maakt bij voorbaat al geen kans in ons koude kikkerlandje.

GMC Hummer EV is te zwaar voor Nederland

Vol trots presenteerde General Motors afgelopen oktober de terugkeer van de bekende Hummer-badge. Dit keer gaat het echter niet om een dorstig militair voertuig of een omgekatte Chevy Tahoe, maar een volledige nieuwe en super-groene elektrische all-terrain supertruck.

Flinke cijfers

Meteen werd er naar goed Amerikaans Meteen werd er naar goed Amerikaans gebruik gegooid met enorme cijfers: 1000 pk, 15.591 Nm, 563 kilometer rijbereik, 800 volt laadsysteem. zero to sixty in 3 seconden, ga zo maar door Een getal dat bij de presentatie niet genoemd werd was het gewicht. Met behulp van een GM-orderboekje voor de Amerikaanse markt is GM-Trucks daar echter toch achter gekomen.

Vier ton

In het tabelletje van het orderboek wordt gesproken van een gewicht van 9.046 pounds voor de Edition 1. Omgerekend naar kilo's komen we uit op 4.106. Meer dan vier ton dus. Kennelijk is het accupakket dat de Hummer nodig heeft zo zwaar dat de auto bijna evenveel weegt als twee Bentley Continental GT V8s. Ter vergelijking: de laatste versie van het origineel, H1 Alpha, woog 3680 kilo. Wellicht is het idee dat de GMC het terrein verplettert in plaats van dat het ding er overheen rijdt.

80 kilometer per uur

Het gigantische gewicht brengt voor de Europese markt de nodige problemen met zich mee. We hebben onderling namelijk afgesproken dat alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton geen personenwagens meer zijn. Met alleen een B-rijbewijs kom je de Hummer dus niet in. Mocht GM ooit de behoefte hebben om de Hummer aan onze markt te slijten, dan moet er zelfs een begrenzer op. Vrachtwagens mogen immers niet harder dan 80.

Terugkeuren?

Misschien is de elektrische titaan nog wel terug te brengen naar een acceptabel gewicht, maar dan moet je het doen met flink verminderde prestaties. Even terugkeuren, zoals met grote dually pickups gedaan wordt, is er helaas niet bij. De cijfers gelden overigens voor de Pickup-variant van de Hummer. De SUV-versie legt ongetwijfeld nog meer gewicht in de schaal.

Ondanks het asfaltvermorzelende gewicht zou je met een de volledig elektrische Hummer EV natuurlijk geen wegenbelasting betalen in Nederland. Want hij is zo lekker schoon. De schade aan de wegen is dan voor de rekening van mensen in vieze diesels.