Oermannen opgelet: de Hummer H1 keert terug

Het is 2017, de crisis is voorbij en benzine is weer betaalbaar. Een ideaal moment om de Hummer H1 te herintroduceren. Maar wee je gebeente als je hem een Hummer noemt.

Nadat in 2008 de crisis uitbrak en GM het jaar erna failliet ging kon de kaalslag  onder de enorme hoeveelheid merken niet uitblijven: Pontiac en Saturn werden uit het merkenbestand gezuiverd, en ook Hummer ontkwam niet aan de interne genocide: in 2010 was het over en sluiten voor dé belichaming van 'de asobak', tot groot verdriet van rednecks en vrije geesten wereldwijd.

En toen kwam Bob Lutz. Nou ja, kwam...Lutz (foto) maakt al sinds Bernie Ecclestone deel uit van de autowereld. De in Europa (Zwitserland) geboren markante ex-GM-topman en hobby-helikopterpiloot kan ook op zijn 85ste nog niet stilzitten en hobby't door in de autobranche. Lutz is, samen met onder andere Henrik Fisker, verbonden aan het bedrijf VLF Automotive, dat enkele jaren geleden opzien baarde door aan te kondigen een hele dikke 6,2 liter V8 (van GM natuurlijk) in de carrosserie van de Fisker Karma te leggen. 'Fisker is toch failliet, dus waarom zou je die bodies niet gewoon gebruiken?', leek de gedachte. Een mooi verhaal, maar om eerlijk te zijn hebben we nog nooit één VLF-Fisker-met-V8 gezien. 

Daarom is het bedrijf maar doorgegaan met het volgende project: een revival van de ultieme fuck you-bak, de oer-Hummer. Deze H1 wordt al sinds 2006 niet meer gebouwd, maar sinds 2013 biedt AM General (de originele maker van de H1) bouwpakketten aan. Vanwege een naamrechtenkwestie heten deze pakketten niet H1, maar 'Humvee C-Series'. Een nieuwe naam voor hetzelfde beestje.

Deze C-series kost je ruim een halve ton in dollars, en dan krijg je alles behalve een aandrijflijn. Met andere woorden: leg er in wat je wilt, de sadisten onder ons zouden een moderne driecilinder kunnen proberen. Allemaal leuk en aardig, doch is het stukken handiger om de consument een compleet pakket aan te bieden. En daar komt Lutz kijken. AM General heeft een dealtje gemaakt met VLF Automotive voor de levering van één motor bij de C-Series. Vanzelfsprekend heeft Lutz hiervoor wat belletjes gepleegd binnen zijn GM-netwerk. 

De C-series met GM-krachtbron (keuze uit een 6,5 liter V8 turbodiesel met 190 / 205 / 250 pk of een 6,2 liter LS3 benzine met 430 pk) gaat overigens aan de meest voor de hand liggende Amerikaanse markt voorbij: door te stringente regels op het gebied van veiligheid laten de makers hun eigen markt liggen en kiezen in plaats daarvan voor China. 

Het speeltje voor de rijke Chinezen gaat er zo'n 150.000 USD kosten, zo meldt Car and Driver. Voor dat geld kochten wij een dikke AMG GT, maar die staat waarschijnlijk al in de garage van de potentiële koper.