GroenLinks 020: 'iedereen een Hummer!'

GroenLinks Amsterdam heeft haar concept-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. De kern: meer kolencentrales, lagere parkeertar...haha, nee. De hele binnenstad moet autovrij.
@media (max-width: 679px){#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e406bd071a6 img{#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e406bd071a6 img{#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e406bd071a6 img{#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e406bd071a6 img{#fig-65e406bd071a6 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Noem het onplezierig voor de automobilist, noem het betuttelend, noem het ondernemersonvriendelijk. Afhankelijk van je eigen standpunten zijn de plannen van GL dit juist wel of juist niet. Wat ze in ieder geval niet zijn is verrassend. Een partij als GroenLinks heeft een uitgesproken signatuur, en deze moet wel terugkomen in de ambities, ook al lijken ze een beetje door te draven.

De kern van het verkiezingsprogramma laat zich als een oorlogsverklaring aan de automobilist binnen de Ring vertalen. De komende vier jaar worden 10.000 parkeerplaatsen geschrapt, wat nu verkeersaders zijn (Mauritskade, Stadhouderskade, Nassaukade) worden 'groene fiets- en wandelboulevards' en vanaf 2025 mogen alleen nog emissievrije auto's de stad in. Dit bericht AT5, dat al een sneak peek kreeg in het vandaag te presenteren programma dat weg lijkt te lezen als een 1 op 1 kopie van een folder van Milieudefensie.

Wellicht is uw eerste reactie er een van totale afwijzing en 'zijn die graskauwers en Marqt-gangers daar in 020 nou helemaal belatafeld?' Maar denk er eens iets langer over na: de binnenstad van Amsterdam barst uit zijn voegen, er is nauwelijks ruimte, de deelfiets rukt op, en een aanzienlijk deel van deze beperkte ruimte wordt ook nog door geparkeerde auto's ontsierd. Het is wellicht zuur voor de Grachtengordeldieren, maar een autoloze binnenstad zou wel opruimen.

Bovendien: waar heb je nou een auto voor nodig in de binnenstad van Amsterdam? Mensen die echt centraal wonen doen vaak en klein boodschappen en hebben bovendien het geld voor een garage aan de rand van de stad en kunnen voor kleine ritjes een taxi/uber pakken als ze niet nat willen regenen. Net zoals je in de Sahara niet struikelt over koelkasten vol ijswater is een gevolg van wonen in de binnenstad dat het moeilijker is een auto te hebben. Bovendien: Amsterdammers hebben al het minste autobezit van alle Nederlanders en hoogopgeleiden lijken de fiets als statussymbool ontdekt te hebben. En wie wonen er vooral in het centrum? Juist.

Kortom: eigenlijk is het in de basis helemaal geen slecht idee van GL om Amsterdam autovrij te maken. Toon maar eens ambitie als stad om het helemaal anders aan te pakken. Zo kan Amsterdam zich eens als leider ontpoppen in plaats van als een volger. Wellicht moet je de details nog uitdokteren, maar wie een beetje creatief denkt vindt oplossingen voor problemen: winkels kunnen met kleinere elektrische voertuigen bevoorraad worden, er kan nog steeds een contingent aan taxi's en OV-diensten blijven rijden en verder kunnen parkeerplekken waar mogelijk ondergronds gebouwd worden. Lijkt ons heerlijk leefbaar, mits alle stinkbrommers meteen worden meegenomen in de plannen.

Met een ronkend gevoel voor retoriek prijst GL de eigen plannen als volgt aan: 'de heerschappij van de auto over de stad is definitief verleden tijd. De voetganger, fietser en het openbaar vervoer krijgen in de stad de ruimte die ze verdienen. De auto verliest zijn gesubsidieerde privileges zoals goedkoop parkeren en immens ruimtebeslag.' Slow down there, Groot Wassink...

Aan de andere kant: laten we niet verbaasd doen over deze oorlogsverklaring aan de auto met plofmotor, dit is precies wat je van GroenLinks mag en moet verwachten. Je kijkt toch ook niet raar op als een KKK-puntmuts iets onaardigs over negers zegt?