Officieel: Bentley Continental GT3 Pikes Peak in al zijn bruutheid

Bentley's derde Pikes Peak-racer is hun snelste ooit. Toch heeft de brute bullebak een groen randje.

Officieel: Bentley Continental GT3 Pikes Peak in al zijn bruutheid

Het klinkt nog steeds een beetje onwaarschijnlijk, maar Bentley is de enige fabrikant die officieel meedoet aan de Pikes Peak International Hillclimb dit jaar. Met een zwaar aangepaste versie van de Continental GT3 wil het luxemerk een nieuw record gaan vestigen in de Time Attack 1-klasse. De GT3 moet Bentley daarmee een hattrick geven: in 2018 en 2019 vestigden de Bentayga en de Continental GT W12 al records voor productiewagens.

Extreme aero

Van een productiewagen is dit keer totaal geen sprake. Vrij van de restricties opgelegd door de FIA heeft Bentley-klantenteam FastR een wild bespoilerd heuveklim-monster weten te creëren. De enorme splitters bevestigd aan de bonkige neus van de Continental springen meteen in het oog. Langs de flanken lopen uitvergrote skirts, en achteraan vinden we een enorme spoiler en diepe diffuser.

Biobrandstof

Ondank al het geweld is Bentley het milieu toch niet uit het oog verloren. De opgefokte vierliter twin turbo V8 loopt namelijk op een schonere biobrandstof. Volgens Bentley realiseert de e-fuel een CO2-reductie van 85% vergeleken met reguliere benzine. Lekker belangrijk in een Pikes Peak-racer. Hoe veel vermogen de V8 precies levert willen de Britten helaas niet zeggen. Met de ijle lucht boven op de berg in het vooruitzicht gaan we uit van cijfers tussen de 700 en 900 pk.

King of the Mountain

Bentley laat de GT3 Pikes Peak niet zomaar aan een willekeurige coureur over. Net als bij de runs met de Bentayga en Continental GT W12 vertrouwen de Britten op Pikes Peak-veteraan Rhys Millen. De Nieuw-Zeelander is de zoon van meervoudig overall recordhouder Rod Millen en heeft zijn sporen verdien in Global Rallycross, Formula Drift en Hollywood stuntwerk.

In 2012 greep Millen zelf een overall record met een Hyundai Genesis Coupe. Zijn tijd was destijds een 9:46.164. Met de Bentley moet Rhys daar meer dan tien seconden af gaan rijden. Het huidige record van 9:36.559 staat op naam van David Donner en zijn Porsche 911 GT2 RS Clubsport. Aan Millen zal het in ieder geval niet liggen. We kijken nu al uit naar zijn run met de dikke Bentley.

Autosport
  • Bentley