JRM GT23 is straatlegale Nissan GT-R GT3

Met deze achterwielaangedreven GT-R ben je elke track day de baas.

JRM GT23 is straatlegale Nissan GT-R GT3

Straatversies van racewagens zijn tegenwoordig vrij zeldzaam. Het is in de racerij namelijk niet meer nodig om een identieke productievariant te bouwen voordat je Ć¼berhaupt mee mag doen. Homologatiespecials zoals de Mitsubishi Evo en Porsche 911 GT1 zie je dus niet meer. Bij JRM Motorsport in het Britse Daventry willen ze daar verandering in gaan brengen.

GT1 en GT3

JRM verdiende zijn sporen door met de Nissan GT-R de wereldtitel te pakken in het FIA GT1 World Championship in 2011. Nadat de GT1-klasse uit elkaar viel ging de renstal verder met de GT3-variant van de Japanse supercar. De ervaring die het team met die wagens opgedaan wil JRM nu overbrengen op de straat.

Het idee hierbij was te beginnen met een racewagen, in plaats van een straatauto op het niveau van een racer te brengen, aldus technisch directeur Elliot Dason-Barber: "The objective of the JRM GT23 project was always could we road legalise a GT-R GT3 race car, based around the 2015 model year of the car by making it friendly enough to be driven on the road, but competent enough that you receive a genuine flavour of a race car when you take it to the track. The GT-R GT3 did not have flaws, but it did have limitations."

Geen restricties

Ironisch genoeg kan JRM meer met de auto buiten de racerij om. Onder de GT3-regels is het aerodynamisch pakket beperkt en heeft de 3,8 liter twin turbo V6 te maken met restricties. De JRM GT23 krijgt nog agressievere spoilers mee en levert 750 pk, 200 meer dan de GT3.

Het grootste verschil met het straatmodel is echter de aandrijving. In tegenstelling tot een normale GT-R heeft de GT23 alleen achterwielaandrijving, aangezien vierwielaandrijving verboden is in de GT-racerij. De auto heeft dus minder tractie, maar compenseert hiervoor door de V6 veel lager en verder achterin het chassis te leggen. Door een gewicht van rond de 1.300 kilo heeft de Nissan een pk/gewicht-verhouding vergelijkbaar met die van de originele Bugatti Veyron.

23 exemplaren

Zoals je mag verwachten is de JRM GT23 niet bedoeld als goedkoop massaproduct. De hint zit al in de naam: er zullen slechts 23 exemplaren gebouwd worden. Over prijzen rept JRM Motorsport geen woord. Als je het moet vragen, kun je het waarschijnlijk toch niet betalen.

Cargasm
  • JRM Motorsport