VIDEO. Met je Porsche 911 GT1 de weg op

In de jaren negentig baseerde Porsche zijn GT-racer op de 911. Losjes, moet erbij gezegd worden: de auto had een middenmotor en verder vrij veel dingen die niet op een 911 zitten. Het leukste van déze raceversie is dat je er ook mee op straat mag.

De GT1 raceklasse was een van de beste dingen die ooit gebeurde met GT-racen. Het is een vorm van circuitracen die misschien alleen te vergelijken is met de Groep B in het rally'en. Men neme een straatauto en dan gooi je vrijwel alles daarvan weg, behalve de koplampen en vormt een bizarre racebolide. Die geeft je de naam van de productiewagen en je knalt er nog wat afkortingen achter. Zo kwam Porsche met de 911 GT1 en Mercedes met de CLK GTR. Andere fabrikanten (Toyota en Nissan) deden minder hun best om hun auto op een productiemodel te laten lijken.

Om mee te mogen racen moest de fabrikant echter wel minimaal 25 exemplaren daadwerkelijk aan klanten verkopen. Of in ieder geval trachten om ze te verkopen.

Porsche bouwde de straatversies en verkocht ze, waardoor de GT1 meereed en verschillende prijzen won. De platte zes met een cilinderinhoud van 3,2 liter wist 600 pk voort te brengen. Dat klinkt tegenwoordig als een matig getal, maar twintig jaar geleden (voor alle hybride pepmiddelen) was het een fantastisch aantal. Het kwam onder andere door de dubbele turbo die ook garant stond voor fenomenale bijgeluiden en fluitjes.

De GT1 in de onderstaande video die onderweg naar Goodwood werd gemaakt is een omgebouwde raceversie. In Engeland hoef je niet zo heel veel te doen om een auto toegelaten te krijgen: vering, dempers en banden zijn anders afgesteld, er is een katalysator aangebracht, de auto heeft nu een tankdop en de turbo-instellingen zijn wat anders afgesteld. Goed genoeg om een nummerplaat cadeau te krijgen en er lekker mee over de weg naarhet circuit te kunnen rijden.