Originele Nissan Skyline GT-R JGTC kan van jou zijn

De vader van Nissan's Super GT programma staat te koop. Deze Skyline was een van de eerste van een nieuwe generatie Japanse racers.

Originele Skyline GT-R JGTC kan van jou zijn

Ver voor Super GT, de Nissan GT-R en zelfs de Gran Turismo-games was er de All-Japan Grand Touring Championship. De serie ontstond in 1994, nadat de Group C prototypes, Group A toerwagens en de groei van de Japanse economie afgeschaft werden.

In die chaos werden een aantal losse klassen samengevoegd om het JGTC te creëren. Dat waren voornamelijk opgefokte Group A en Group N toerwagens, Amerikaanse IMSA-machines, een GT1-spec Ferrari F40 en een enkele Group C Porsche 962C. Het idee was om uiteindelijk alles samen te voegen onder de internationale FIA GT-regels.

De allereerste JGTC

Nissan's NISMO motorsport divisie was de enige fabrieks-organisatie die het nieuwe kampioenschap meteen serieus nam. Het team nam vier Skyline R32 GT-R's mee naar het eerste seizoen van JGTC. Drie daarvan waren evoluties van de dominante Group A variant, die in Australië de bijnaam "Godzilla" gekregen had. Het vierde exemplaar was echter speciaal voor de nieuwe regels opgebouwd.

De UNISIA auto voor zijn AWD Calsonic-broertje

Lichter en eenvoudiger

Om gewicht te besparen werd de door UNISIA JECS-gesponsorde GT-R ontdaan van de vierwielaandrijving die de Group A Skyline zo succesvol had gemaakt. Door het ontbreken van de extra aandrijfassen kon de motor ook nog een stuk naar achteren worden verplaatst voor een betere gewichtsverdeling.

De positie van de motor maakt de UNISIA JECS-auto uniek.

Bovendien kon het wit-oranje monster de 40 kilo ballast voor vierwielaangedreven auto's vermijden. Het gewicht werd verder gedrukt door een nieuw, volledig uit carbon opgetrokken aerodynamisch pakket. Het eindresultaat was een gezonde 1200 kilo.

Goede start

Dankzij 450 pk uit de legendarische RB26DETT 2,6 liter twin turbo zesinlijn en sequentiële zesbak van Xtrac was de lichtere UNISIA-auto een geduchte concurrent voor zijn vierwielaangedreven broertjes. De Skyline werd ingezet door Japanse motorsport legende Masahiro Hasemi onder de Hasemi Sport-vlag.

Hasemi-san won de tweede race van het jaar. Verdere podiums resulteerden in een tweede plaats voor Masahiro Hasemi in het eerste JGTC seizoen, terwijl Hasemi Sport derde werd bij de teams. Daarnaast won de auto de Tokachi 24H-race. Zelfs in 1995 wist de auto nog een pole position te verzilveren.

Uniek stuk geschiedenis

De grootvader van de Super GT Skylines kan van jou zijn. Masahiro Hasemi hield de GT-R twee jaar nadat de auto teruggetrokken was in zijn bezit, maar verkocht de Skyline uiteindelijk in 1998. Sinds die tijd heeft de Nissan zijn tijd doorgebracht in een prive-collectie. Hij kwam alleen buiten voor enkele evenementen om demoruns te doen.

Er is zoals een Japanse verzamelaar betaamt nergens op bespaard. Voorafgaand aan de verkoop is de auto nog een keer compleet nagezien en waar nodig gereviseerd. Je hoeft je dus in ieder geval geen zorgen te maken over achterstallig onderhoud, de auto is klaar om te gaan. Mocht je interesse en diepe zakken hebben dan kun je contact opnemen met de eigenaar om de Nissan te bezoeken in Japan.

Autosport
  • PitLaneSpares via Racecarsdirect.com, Yoshihide Ashizawa