Nissan GT-R Nismo maakt Godzilla nog agressiever

Na twaalf jaar is de Nissan GT-R blijkbaar nog steeds niet toe aan een nieuw model, want Nissan presenteert wederom een verbeteringspakket voor de legendarische sportwagen.

Wie dacht dat Nissan het huidige model van de GT-R uitzwaaide met de toepasselijke GT-R50, had het helaas keihard fout. Het wachten op een nieuw model gaat nog even verder, want de Japanse autobouwers hebben de Nismo-versie van Godzilla nog verder doorontwikkeld tot een auto die ze zelf bestempelen als een "balanced, yet extreme, performance car"

Het topmodel onder de GT-R's is op meerdere vlakken aangepakt, waaronder ook motorisch. Alleen is er geen extra pk of Nm te vinden. De motor heeft nu wel twee aangepaste turbo's uit de GT3-versie van de auto. Ze hebben alleen de helft minder schoepen binnenin waardoor aantal geproduceerde pk's op 600 blijft hangen, maar de motor 20% sneller reageert op input van het gaspedaal. Om die verbeterde reactie ook sneller op het wegdek te krijgen heeft Nissan de dubbele koppeling van de auto softwarematig verbeterd en hierbij een 'R Mode' geïntroduceerd. Deze zorgt er niet alleen voor dat de bak sneller schakelt, maar dat hij ook een betere versnellingskeuze maakt bij het uitkomen van een bocht. Daarnaast leert de software hoe de bestuurder rijdt en past hij zich hierop aan.

Naast de onderhuidse prestaties van de auto, is ook de huid aanpakt. De engineers kozen ervoor om vrijwel alle carrosseriepanelen te vervangen voor versies gemaakt van koolstofvezel. Het dak was al van koolstofvezel, maar daarvoor heeft Nissan een nieuw en strakker weefproces van het materiaal gevonden waardoor dit stijver en lichter werd. Daarmee bespaarden ze 10,5 kilogram. Nog eens 20 kilogram werd bespaard door het upgraden en vervangen van oude componenten voor modernere en lichtere varianten.

Daarnaast zijn er gaten gezaagd in de bovenkant van de wielkasten en de motorkap zodat de hete lucht van de motor makkelijker weg kan, heeft de Nismo grotere remmen, lichtere velgen en plakkerigere banden.

"We have built the 2020 GT-R Nismo for our customers to be the ultimate track and street vehicle. It is about total balance management, not just chasing power figures. The new Nismo has been brought to a new level, with enhanced engine, handling, braking and aerodynamics," vertelt Hiroshi Tamura, chief product specialist voor de GT-R. Kortom: de R35 gaat nog even verder, het is nog onduidelijk wanneer we de volgende (R36-) generatie mogen verwachten.