Nissan Z Proto geeft hoop

De Nissan Z Proto is eindelijk hier. Als voorbode voor de komende 400Z geeft de auto hoop dat pure sportwagens nog niet dood zijn.

Nissan Z Proto geeft hoop

In tijden van corona, economische crises en een steeds sterker wordende milieulobby laat Nissan met de Z Proto zien dat het nog lang niet voorbij is voor de liefhebber van een pure sportwagen. Met een twin-turbo V6, achterwielaandrijving en een handgeschakelde zesbak heeft deze voorloper van de 400Z alle ingrediënten om een publiekslieveling te worden.

Retro-styling

Het lijnenspel is een combinatie van het verleden en de toekomst. In grote lijnen is het silhouet van de auto gebaseerd op het iconische origineel, de 240Z. Dit komt onder andere naar voren in de daklijn en de motorkap, die de karakteristieke power bulge heeft.

De koplampen zijn geïnspireerd op de zeldzame 240ZG, een Japan-only model die voor de racerij een extra gestroomlijnde neus kreeg. Het designteam heeft met de daytime running lights het unieke lichtbeeld van dat model gekopieerd.

Aan de achterkant vinden we lichten achter donker glas, een subtiele verwijzing naar de 300ZX (Z32) van begin jaren '90. Nissan meldt verder dat het kleurenschema afgeleid is van kleuren die beschikbaar waren op beide auto's. De Z Proto moet de beste elementen van alle generaties combineren, maar er toch uitzien als een modern ontwerp.

Interieur

Aan de binnenkant wordt het thema van klassieke styling met moderne technologie voortgezet. De deels leder, deels alcantara kuipstoelen zijn voorzien van een subtiele gele bies, het stuur is diepliggend en heeft een dunne rand en op de eenvoudige middenconsole is een heuse versnellingspook te vinden waar je een handgeschakelde zesbak mee kunt bedienen.

De keerzijde komt in het instrumentenpaneel, die volledig digitaal is. Buiten wat climate controls en een touchscreen voor de infotainment ziet het er verder mooi opgeruimd uit. Geen zee van knoppen, maar ook geen enorme neppe tablet die uit het dashboard steekt.

Aandrijflijn

Zoals hierboven vermeld heeft de Z Proto beschikking over een twin turbo V6. Over vermogen en inhoud wordt echter geen woord gerept, maar er is eigenlijk maar een motor die in het profiel past. De 3,0 liter VR30DDTT uit de Japanse Nissan Skyline 400R, beter bekend bij ons als Infiniti Q50 Red Sport 400, is de perfecte kandidaat voor wat de 400Z moet worden. Eerdere geruchten dat de auto geëlektrificeerd zou worden zijn door Nissan niet bevestigd of ontkend.

De toekomst

Chief product specialist Hiroshi Tamura benadrukt dat de Z Proto naast Nissan's projecten op het gebied van elektrisch en autonoom rijden bedoeld is om de dynamiek en opwinding van een pure sportwagen terug moet brengen. Bij Nissan zijn ze in tegenstelling tot de meeste van hun concurrenten dus van mening dat er nog ruimte is voor een dergelijke auto. In een wereld waar die andere Nissan sportwagen door geluidseisen om zeep wordt geholpen kunnen wij alleen maar toejuichen.

Cargasm
  • Nissan