Red Bull-Ford motor laat voor het eerst van zich horen (video)

Red Bull heeft het eerste geluidsfragment vrijgegeven van de nieuwe RBPT-Ford V6. De motor voor 2026 wordt al uitvoerig getest.

Red Bull-Ford motor laat voor het eerst van zich horen (video)

Sinds de engine freeze van 2021 is het angstvallig stil op power unit-gebied. Voor 2026 komt daar echter op een drastische manier verandering in.

Het nieuwe reglement vraagt om flink versimpelde, veel zwakkere versie van de bekende 1,6 liter turbo V6, gekoppeld aan een veel sterker hybridesysteem. Van de 1.000 pk moet er in totaal 475 elektrisch opgewekt gaan worden. Nu is dat nog maar 161.

RBPT-Ford

De nieuwe formule is voor grote fabrikanten als Mercedes, Ferrari, Renault, Honda en Audi al een flinke uitdaging. Voor Red Bull's kersverse Powertrains-divisie lijkt de te beklimmen berg nog veel steiler. Volgens de laatste geruchten zou RBPT achterliggen op bijvoorbeeld Mercedes.

Red Bull-chef Christian Horner verzekerde de pers er echter van dat de nieuwe motor die met behulp van Amerikaanse autogigant Ford ontwikkeld wordt al lang en breed op de testbank staat. Gelekte foto's van een prototype V6 zetten zijn verhaal kracht bij, maar bewijs vanaf de testbank bleef uit.

Eerste soundcheck

Met dank aan YouTuber Cleo Abram is het bewijs echter alsnog aangeleverd. In haar 'F1 voor dummies'-achtige video ging ze op bezoek bij Red Bull Powertrains, waar op dat moment toevallig de 2026-motor getest werd.

Cleo werd verteld dat ze V6 wel mocht horen, maar niet zien. Over het potentieel van het RBPT-blok werd uiteraard geen woord gerept.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool