Vluchtende Renault-CEO maakte gebruik van huurlingen om uit Japan te komen

Het automotive verhaal van 2019 is dankzij Carlos Ghosn niet één van de strapatsen van Elon Musk, maar de ontsnapping uit Japan. Inmiddels komen steeds meer details boven water. De gevallen Renault-Nissan CEO had teams van huurlingen die al maanden op de operatie trainden.

Carlos Ghosn

Afgelopen weekend ontvluchtte voormalig Renault CEO Carlos Ghosn Japan. Maandag dook hij plotseling op in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Niemand wist hoe hij dat voor elkaar had gekregen, want hij zat onder vierentwintiguurstoezicht met huisarrest in een Tokiose villa.

Al snel dook een saillant detail op: Ghosn bleek in een instrumentenkist het huis uit te zijn gesmokkeld nadat een groep muzikanten de villa bezocht. Inmiddels is ook bekend dat die muzikanten waarschijnlijk helemaal geen muziek maakten, maar een troep huurlingen was.

Britse krant Financial Times ontdekte verschillende opvallende zaken in het onderzoek naar de "Operatie Bento Box Contrabas" (zoals we het nu zelf maar even noemen in verband met de ontsnapping in een instrumentenkist). Zo blijkt Libanon tot op het hoogste niveau te hebben verzocht om de uitlevering van Ghosn. Zelfs president Michel Aoun, die vorige week de Japanse minister van Buitenlandse Zaken op bezoek had, heeft uitdrukkelijk om de CEO gevraagd.

Mevrouw Ghosn (Carole Ghosn is zelf geboren Libanese) blijkt ook al het hele jaar te lobbyen bij de regering in Beiroet om in te zetten op een rechtszaak in dat land. Zo zou Ghosn in ieder geval uit het strenge Japanse regime weg kunnen komen. En de kans op veroordeling van corruptie lijkt wat minder groot in Libanon aangezien het hele regeringsapparaat kennelijk vriendjes is met de rijke industrieel.

Het opmerkelijkste is echter toch de inzet van "private security operatives". Dat zou vertaald kunnen worden als beveiligingsbeambten, maar het is in internationaal opzicht logischer om over huurlingen te spreken. Oud-special forces-mensen die een ontsnapping via een privéjet regelen (als dit niet wordt omgebouwd in een film drinken we een shot motorolie). Verschillende teams blijken al maanden bezig te zijn geweest met allerlei onderdelen van de vlucht. Helemaal opvallend: Libanon lijkt zelf ook betrokken te zijn bij die vluchtoperatie: "It has emerged that Lebanon’s efforts to secure his return began in October and involved a team of hired professionals, according to people with knowledge of the details."

En dan is er nog de kwestie van de paspoorten. Libanon zegt dat Ghosn met een Franse paspoort en een Libanese ID-kaart bij de douane van het land aankwam. Japan claimt echter dat de drie paspoorten (Frans, Libanees en Braziliaans) van Ghosn bij zijn advocaat in de kluis lagen als onderdeel van de vrijlating op borgtocht. Kennelijk hadden ze er geen rekening mee gehouden dat zakenlieden vaak ook nog "schone" paspoorten achter de hand hebben voor als ze ook wel eens naar landen moeten waar internationale sancties tegen zijn. Ghosns bevrijders hebben waarschijnlijk zo'n paspoort meegenomen om hem meteen van goede papieren te voorzien.

Dit verhaal is in ieder geval een stuk spannender geworden dat het al was. De zonnekoning van Renault blijkt langzamerhand te veranderen in een automotive Dr. Evil met Blofeld-achtige ontsnappingsskills.

Toch een hoedtikje naar Elon Musk voor de mooiste tweet over dit verhaal:
"Carlos Gone".