Het was al een tijdje stil rondom de gevallen zonnekoning van Frankrijk Carlos Ghosn. De gevallen CEO van Nissan en Renault wordt verdacht van fraude in Japan en werd daarom in november 2018 gearresteerd op het vliegveld van Tokio. Sindsdien zat hij eerst maanden onder barre omstandigheden in voorarrest, voordat hij uiteindelijk huisarrest in een dure villa kreeg. Daar mocht Ghosn onder strenge voorwaarden buiten het gevang leven, maar echt leuk was het er niet. Zo mogen zijn echtgenote en zijn kinderen nauwelijks op visite komen.
In november sprak Ghosn zijn vrouw voor het laatst, in aanwezigheid van zijn advocaat en allerlei ambtenaren. Gezellig zal het samenzijn dus niet geweest zijn.
Het nieuws van Libanese krant L'Orient-Le Jour is dus des te opmerkelijker. Volgens de krant landde de van fraude beschuldigde Braziliaan/Libanees maandagavond op de luchthaven van Beiroet. Hij zat in een privéjet die afkomstig was uit Turkije. Welingelichte bronnen hebben de komst naar Libanon van Ghosn ook bevestigd aan de Franse zakenkrant Les Echos. Niemand weet echter de achtergronden van de komst en hoe Carlos Japan heeft kunnen verlaten.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij het land is ontvlucht. Desondanks is de mogelijkheid aanwezig, Ghosn klaagde -via zijn advocaat- regelmatig dat hij geen mogelijkheid had zich goed te verdedigen in Japan en dat hij bij voorbaat al veroordeeld of erin geluisd was. Wat betreft die veroordeling op voorhand bijna niet te ontkennen claim, want het aantal veroordelingen in Japan van voor de rechter gebrachte zaken ligt boven de 90%. De kans op veroordeling is nogal groot in het land van de rijzende zon. En aangezien hij voor vier individuele gevallen van fraude wordt aangeklaagd, is de mogelijkheid dat hij in één van die zaken schuldig wordt bevonden immens.
Overigens staat Ghosn in Europa ook nog het een en ander te wachten. Bij zijn buiteling vanaf de top kwamen nogal wat lijken uit de Parijse kasten vallen. Wat te denken van een huwelijksreceptie waarvan de rekening bij Renault de boeken in verdween. Dat hoeft een fabrieksmedewerker met een veel lager salaris waarschijnlijk niet te proberen, maar een CEO kwam er lange tijd mee weg. Deze film is gelukkig nog niet afgelopen, we hopen op nog meer spannende ontwikkelingen. Een achtervolging op de Boulevard Périphérique in Parijs à la Luc Besson zou ons wel een leuk intermezzo zijn. Misschien is een achtervolging met schietpartijen in Beiroet nog wat te veel van het goede.