'Ghosn schreef persoonlijk gokverlies weg naar Nissan'

Een week na de arrestatie van Carlos Ghosn is de grote vraag of de man nou in de rug is gestoken door zijn collega-managers, of het slachtoffer werd van zijn eigen inhaligheid. Een recente Japanse publicatie beweert het laatste.

Ghosn zou in 2008, het jaar waarin de wereldwijde economische crisis begon, flink hebben verloren met speculaties. Het werd zelfs zo erg dat zijn bank om extra garantstellingen vroeg, en die kregen ze ook. Echter kwam dit niet uit de portemonnee van Ghosn zelf: de topman gaf de rechten van de derivatenhandel met Nissan af als onderpand, zo beweert de Japanse krant Asahi Shimbun. Deze vertegenwoordigden een waarde van 1,7 miljard yen, tegen de huidige wisselkoers een bedrag van €13,2 miljoen.

Het is de vraag waarom Ghosn niet gewoon een stukje van zijn omvangrijke vastgoed-portefeuille als onderpand opgaf, tenzij hij er al zo diep inzat dat er geen privé-vermogen meer over was om de virtuele verliezen te stutten, maar dat is speculatie. Feit is wel dat dit handelen - als het waar is - de nodige ethische grenzen overschrijdt. Echter, de krant meldt ook dat de Japanse beurswaakhond de 'onregelmatigheid' nog hetzelfde jaar op het spoor kwam, bij een routinecontrole. Als dit het geval is, dan is de kwestie binnenskamers afgekaart. Dat lijkt ons wel erg bevreemdend, want het is niet de taak van een waakhond om vermeende malversaties onder de pet te houden. Ook komt het Ghosns tegenstanders wel erg goed uit dat deze kwestie nu wel boven tafel komt, ook al kon je er op wachten dat er juist nu gegraven wordt in zijn handel en wandel.

Update 29-11. Ghosn ontkent.