Ontslagen Renault-CEO dacht echt dat hij zonnekoning van Copacabana was

Als primus inter pares leid je een mooi leven en omdat je veel geld verdient, laat je anderen voor je betalen. Ook als je gezellig naar Rio de Janeiro op vakantie gaat. Toch?

Wij stellen ons voor dat Carlos Ghosn, als-ie niet uren achtereen wordt verhoord zonder advocaat, op zijn brits ligt en dromerig kijkt naar vakantiekiekjes. Hij kon al mijmeren van zijn extravagante trouwerij in Versailles en poepsjieke diners op het paleis, die volgens Renault gelden als 'corporate event' en aldus (deels) voor hem werden vergoed. Maar nu kunnen we daar zijn superdeluxe vakantie in Brazilië aan toevoegen.

'The executive, who is in jail in Tokyo awaiting trial for financial crimes, and his wife invited guests for the break in February last year that included as many as six nights in Hilton ocean-view suites overlooking Copacabana beach, according to emails seen by Bloomberg. The $260,000 bill was ultimately paid by RNBV, the car partnership's holding company.

Ruim een kwart miljoen voor een vakantie en het fêteren van vrienden en dat laten betalen door je bedrijf. Wat verder de afspraken ook zijn; Ghosn zou toch kunnen verwachten dat dit op een bepaald moment kwaad bloed zou zetten bij rivalen binnen de Renault-Nissan-alliantie?

Het is voorts niet alsof de openbaringen de goodwill voor Ghosn, die allereerst slachtoffer van een coup leek, onaangetast laten. Hij komt over als een ordinaire graaier. Toch suggereert een van Ghosns advocaten dat de levensstijl van een zonnekoning afleidt van precies dat: hij is en blijft slachtoffer van een paleisrevolutie. Goed, dan zoeken we nu even op hoe het precies afliep met Lodewijk XVI.