Renaultbaas Carlos Ghosn treedt af om fraudebeschuldiging

Na bijna twee maanden in het gevang is Carlos Ghosn gebroken: hij is teruggetreden als CEO van Renault. Eerder werd hij er al bij Nissan en Mitsubishi uitgegooid, nadat hij werd gearresteerd op verdenking van miljoenenfraude in Japan.

Carlos Ghosn mag dan klein van stuk zijn, als autobaas is hij een hele grote. Hij was niet alleen CEO en chairman van Renault, maar ook chairman bij Nissan en bij Mitsubishi. Tot vorig jaar was Ghosn zelfs ook nog CEO van Nissan. Vandaag maakt Renaults grootaandeelhouder Frankrijk bij monde van minister van Financiën Bruno le Maire bekend dat Ghosn terugtreedt. Le Maire drong er de afgelopen dagen al op aan dat de CEO weg zou gaan. 

Dat De Braziliaans-Libanees-Franse topman een grote was, bewijst ook het feit dat zijn taak bij Renault door twee mensen overgenomen wordt. In eerste instantie is dat Thierry Bolloré, die nu al als interim-CEO optreedt, maar waarschijnlijk wordt die functie straks definitief. De baas van Michelin wordt genoemd voor Ghosns andere functie bij Renault: voorzitter van de groepsdirectie. Deze Jean-Dominique Senard had zijn vertrek bij Michelin al aangekondigd.

Carlos Ghosn kweam in problemen nadat justitie in Japan hem beschuldigt van allerlei financiële malversaties. Zo zou zijn zus op de loonlijst staan, zou hij gokschulden hebben willen onderbrengen bij Nissan en zou hij zichzelf veel te veel geld hebben uitgekeerd en daarover geen belasting hebben betaald. Je vraagt je toch af wat het uitgavenpatroon van iemand met vijf topfuncties moet zijn, als zelfs vijf CEO-salarissen niet genoeg zijn om je kosten te dekken.

Zoals verwacht heeft Renault Jean-Dominique Senard benoemd tot chairman en Thierry Bolloré bevestigd als CEO.