Carlos Ghosn in videoboodschap: 'ik ben er ingeluisd'

Carlos Ghosn, de onttroonde zonnekoning van de Nissan-Renault-alliantie, heeft een videoboodschap de wereld ingestuurd waarin hij alle smetten op zijn blazoen probeert weg te poetsen. Volgens Ghosn is hij het slachtoffer van een haatcampagne.

De 65-jarige ex-CEO wilde eigenlijk op 11 april een persconferentie beleggen - zoals aangekondigd op zijn vers geopende twitteraccount - maar werd voortijdig opnieuw gearresteerd. Ghosn hield hier al rekening mee, en nam daarom een videoboodschap op, die zijn team van advocaten nu de wereld heeft ingestuurd. Hierin bebotert de kleine man het land dat hem in feite al maandenlang gijzelt: Ghosn spreekt zijn liefde uit voor Japan in het algemeen en Nissan in het bijzonder.

Verder noemt Ghosn de juridische actie tegen hem onomwonden een complot van andere hoge mensen, die door een fusie van Nissan met Renault iets te verliezen hebben. Hiermee creeërt Ghosn zijn eigen moderne dolkstootlegende, zij het met hopelijk iets minder verstrekkende genocidale gevolgen. "We are talking about people who played a very dirty game". Zijn vijanden hebben hem heel bewust als hebberige dictator proberen te framen, en we moeten zeggen: dat is ze erg goed gelukt, want dit is precies het beeld dat we de afgelopen maanden van Ghosn hebben gekregen. 

De zeven minuten durende boodschap, waarin Ghosns 'matig presterende backstabbers' het voor de kiezen krijgen, kunt u hieronder bekijken.