CEO liet Renault voor zijn trouwpartij in Versailles betalen

Carlos Ghosn zit nu al een paar maanden in Japan in voorarrest, omdat hij verdacht wordt van fraude bij Nissan. Renault hield aanvankelijk vertrouwen in zijn kopman, maar de Fransen doken toch even in de boeken en vonden wat rare fratsen.

Er beginnen nu wel echt heel veel scheurtjes te ontstaan in het bastion Ghosn. Aanvankelijk leek de Libanees-Braziliaans-Franse zakenman nog wel weg te komen met wat kleine kleerscheurtjes, maar het beeld verschuift langzamerhand naar een wat donkerder kleurschakering. 

Waar Ghosn in het begin nog het slachtoffer leek van een Japanse coup voor de macht binnen de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie, begint nu een beeld te ontstaan van een hebberige, frauderende potentaat. De toch niet bepaald onbemiddelde topman (salaris €15 miljoen per jaar) blijkt Renault te hebben laten betalen voor zijn eigen huwelijksfeest in 2016.

Op 8 oktober 2016 trouwde Carlos Ghosn zijn Carole. Het duo hield een feest in het Grand Trianon paviljoen van paleis Versailles. Het feest wekte toen al opgeheven wenkbrauwen, want het was nogal overdreven luxe en in Marie-Antoinette-stijl (u weet wel, de Franse koningin die verzuchtte dat de bevolking toch taart kon eten, als ze geen brood hadden). 

Nu blijkt dat het bonnetje voor het feest grotendeels naar Renault werd doorgestuurd. De autofabriek was een van de grote sponsoren voor de renovatie van het Trianon-paviljoen en blijkbaar liet Ghosn zich uitgebreid bedanken voor het sponsorgeld. Renault ontdekte dat het ongeveer €50.000 heeft bijgedragen aan het extravagante trouwfeestje.

De forensisch boekhouders die alle handel en wandel van Ghosn binnen Renault napluizen willen aangifte gaan doen van de boekhoudfraude door Ghosn. Ook minister Bruno Le Maire (van Financiën), in zijn hoedanigheid grootaandeelhouder van Renault, eist volledige openheid van de onderneming. Het betekent dat nog meer accountants met de stofkam door de boeken zullen gaan. Wellicht komen er nog meer lijken uit de kast vallen. Het kan ook zijn dat de rest van het bestuur nu wat zenuwachtig op het pluche zit.