Developing. Renault-Nissan-Mitsubishi-eindbaas Carlos Ghosn gearresteerd

Een van de grote namen uit de autoindustrie is gearresteerd in Japan. 

Carlos Ghosn, de superbestuurder die topfuncties bekleed bij Renault, Nissan en Mitsubishi, is gearresteerd in Japan, het land waar hij geldt als nationale held omdat hij Nissan in de jaren negentig voor faillissement behoedde. Ghosn zou zijn gearresteerd vanwege financiƫle malversaties. Enige uren voor zijn arrestatie meldden Japanse media al dat Ghosn juridische vervolging boven het hoofd hing.

Ghosn, die vorig jaar door de drie automakers in totaal $17 miljoen kreeg betaald, zou volgens intern onderzoek van Nissan zijn beloning voor de boeken jarenlang kunstmatig laag hebben gehouden. Anders gezegd, Ghosn zorgde ervoor dat hij meer kreeg uitgekeerd dan naar buiten werd gebracht. Zijn miljoenensalaris is wel vaker onderwerp van heftige discussies, vorige week bijvoorbeeld nog. Zijn beloning is echter vergelijkbaar met die van andere topbestuurders van grote autoconcerns. Volgens de BBC zou Ghosn in totaal $44 miljoen meer in eigen zak hebben gestoken dan op papier stond. Ook wordt gesproken over andere 'significant acts of misconduct'.

Nissan bracht naar buiten dat ze hun bestuursvoorzitter (en de medeverdachte bestuurder Greg Kelly) zo snel mogelijk willen lozen. Niet veel later gebeurde dat ook. Aandelen van Nissan en Renault gingen onderuit. Wat Ghosn ook op zijn kerfstok heeft, hij geldt als het cement in de combinatie Renault, Nissan en Mitsubishi. Het is onduidelijk of die alliantie zonder hem kan overleven.