'Ex-Renault-CEO ontsnapte in vioolkoffer uit Japan'

Hét verhaal van 2019 ontstaat op de valreep van het jaar. Ontslagen baas van Renault-Nissan ontsnapt uit Japan op spectaculaire wijze. Het begin van het verhaal is helemaal bizar: het lijkt erop dat hij in een vioolkoffer uit zijn huisarrest is gesmokkeld.

Huis Carlos GHosn

U kent vast het spannende verhaal van Hugo de Groot die in een boekenkist uit Slot Loevestein bij Gorinchem ontsnapte tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De rechtsgeleerde moet een inspiratiebron zijn geweest voor Frans-Braziliaans-Libanese zakenman Carlos Ghosn, die in Tokio in een luxe villa onder huisarrest werd vastgehouden: hij is eveneens in een kist naar buiten gesmokkeld.

Gisteren dook Ghosn echter plotseling op in Beiroet, waar hij per privéjet aankwam. De gevallen Renault- en Nissan-baas wordt in Japan verdacht van het verduisteren van geld van Nissan en het frauderen met gokschulden. Hij kan er minimaal vijftien jaar voor de gevangenis in verdwijnen. Geen fijn uitzicht voor een 65-jarige en hij besloot derhalve om te vluchten.

De details rondom de vlucht zijn nog vaag, maar er duikt steeds meer informatie op. Ten eerste heeft Ghosn inmiddels een verklaring afgegeven dat hij daadwerkelijk in Libanon is en dat hij inderdaad Japan is ontvlucht. De Japanse autoriteiten hebben te kennen gegeven dat volgens hen niemand met het officiële paspoort (Frans, Braziliaans of Libanees) van Ghosn bij de douane is doorgelaten en dat daar sowieso geen toestemming voor is gegeven.

Via een journalist van de Financial Times duiken nu wel heel brisante details op: "I can read a million words on how car boss Carlos Ghosn escaped 24 hour surveillance in Japan to flee by private jet to Lebanon. Beirut sources saying he hid in a box designed for a musical instrument. Double bass, presumably."

Carlos is klein van stuk, maar om te ontsnappen in een koffer voor een muziekinstrument is toch wel een prestatie. Sowieso voor degene die de kist (laten we hem 70 kilogram wegen) moet tillen. Het verhaal verandert steeds meer in het script van een film (werktitel: Operatie Bento Box). Zoals we gisteren al schreven: kom maar op met die Luc Besson/James Bond-achtige achtervolging!

Foto: Het huis van Carlos Ghosn in de Libanese hoofdstad Beiroet