Grieperige Ghosn wil vrijkomen op borgtocht

Carlos Ghosn, de voormalig Nissan- en Mitsubishi-topman die in Japan vast zit op verdenking van fraude, heeft een verzoek ingediend om de gevangenis op borgtocht te verlaten. Hij is wel klaar met het sobere regime, en heeft ook een griepje onder de leden.

Ghosn zit alweer sinds november 2018 in de Japanse nor, en bracht noodgedwongen de feestdagen achter tralies door. Omdat de start van het proces tegen hem volgens zijn advocaat nog wel een half jaar kan duren, wil de gevallen topman dit graag buiten de gevangenismuren afwachten. Het is in Japan zeer ongebruikelijk dat iemand voor zijn proces op borgtocht vrijkomt, maar de autoriteiten stonden het wel toe bij Ghosns rechterhand Greg Kelly. De Amerikaan is onder strenge voorwaarden vrijgelaten, maar mag het land niet vertrekken zonder speciale toestemming.

De voornaamste aanklacht luidt het doorsluizen van persoonlijke verliezen naar de rekening van Nissan in 2008. Daarnaast zou Ghosn over de periode 2010-2015 en 2015-2018 structureel te weinig belastbaar inkomen hebben opgegeven. Daarnaast is er sprake van enkele dubieuze betalingen uit een speciaal CEO-potje van Nissan aan een tweetal zakenlieden in het Midden-Oosten en de Levant. Ghosn zelf ontkent elke aantijging.

Hoewel Ghosn bij zowel Nissan als Mitsubishi onttroond is, is hij bij Renault officieel nog wel in functie, hangende een intern onderzoek. Gisteren liet de Franse fabrikant bij monde van haar Chief Compliance Officer weten vooralsnog geen malversaties gevonden te hebben, maar nog wel verder te gaan graven.

Volgens de Franse afdeling van Reuters heeft Nissan de huur van een door Ghosn gebruikt kapitaal appartement in Tokio opgezegd, en plant het hetzelfde te doen met een dure woonstek in Amsterdam. Daarnaast hebben de Japanners huurbetalingen voor een appartement in Parijs stopgezet, aldus de persdienst.