'Australische Grand Prix opnieuw uitgesteld'

Net als vorig jaar zal de Grand Prix van Australie in Melbourne wederom zijn datum gaan missen in 2021. De coronacrisis blijft roet in het eten gooien.

'Australische Grand Prix opnieuw uitgesteld'

We waren al verbaasd toen de Formule 1 tegen het eind van het afgelopen seizoen vol trots een (bijna) volledige kalender aankondigde. In 2021 zou alles weer bij het oude zijn, zo zeiden ze bij Liberty Media. Op 28 maart zou de Formule 1 een frisse start gaan maken Down Under.

Het feit dat de locatie van de vierde race nog steeds niet bevestigd was voorspelde echter niet veel goeds. Het lijkt erop dat die datum wel eens naar Melbourne zou kunnen gaan na verder uitstel, zo meldt Motorsport.com.

Nieuw virus

De openingsrace van 2020 werd slechts enkele uren voor de start van de eerste vrije training op vrijdag afgezegd, tot ongenoegen van de toegestroomde fans. In 2021 lijkt de Formule 1 dat te gaan voorkomen. Vanwege zeer strenge reisrestricties is Australië op het moment namelijk moeilijk bereikbaar voor buitenlanders.

De ontdekking van een nieuwe mutatie van het gevreesde virus in Groot-Britannië, waar 7 van de 10 teams gevestigd zijn, maakt het onwaarschijnlijk dat de Aussies de deuren open zullen zetten voor de Formule 1. Door soortgelijke problemen zijn de Bathurst 12 Hour GT3 race en de openingsrace van de Formule E in Chili al afgezegd.

Twee weken

De standaard procedure voor buitenlanders die Australië in willen reizen is een quarantaineperiode van tenminste twee weken. In theorie zou het F1-circus dus eerder richting Melbourne kunnen gaan om hieraan te voldoen.

Het is echter niet duidelijk of de autoriteiten überhaupt Britse reizigers toe zullen laten vanwege het nieuwe virus. Dit was voor de Formule E het grote probleem met de race in Chili.

Uitstel, geen afstel

Normaal gesproken begint men al met de bouw van het stratencircuit eind januari, maar de kaartverkoop is op het moment van schrijven nog niet eens begonnen. Het ziet er dus voorlopig slecht uit voor Formule 1-minnend Australië.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de race opgeschoven naar later in de kalender. Met een recordbrekende 23 races op het programma (inclusief een zeer twijfelachtige terugkeer naar Shanghai), zal het vast niet de laatste wijziging zijn. Iets zegt ons dat Max' nieuwe jet voorlopig aan de grond blijft.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1