VIDEO: Lando Norris laat Alain Prost's turbo McLaren uit 

Lando maakte dit weekend kennis met een wel heel bijzondere bolide. Tijdens de Velocity Invitational mocht hij even stoeien met de McLaren MP4/2 van Alain Prost.

VIDEO: Lando Norris laat Alain Prost's McLaren uit 

F1-coureur zijn heeft zo zijn voordelen. Naast alle miljoenen en de kans om met de snelste auto's ter wereld te rijden krijg je als werknemer van een roemrucht team als McLaren nog wel eens de kans om van legendarische racehistorie te proeven.

Dit weekend was het de beurt aan McLaren-kopman Lando Norris. Bij de Velocity Invitational op het Californische circuit van Sonoma kreeg de jonge Brit het stuurtje van Alain Prost's McLaren in handen.

Totaal anders

De bolide in kwestie was de MP4/2 TAG uit 1984, waarmee Prost maar nipt de titel verloor. De bijna veertig jaar oude machine heeft vrijwel niets te maken met de moderne Formule 1, maar dat viel Norris niet aan te zien.

Lando leek geen problemen te hebben met de handgeschakelde zesversnellingsbak en de gasrespons van de 1,5 liter TAG TTE P01 twin turbo V6, een motor ontwikkeld door Porsche met Saudisch geld. In de MP4/2 leverde de motor 650 pk voor races en 800 pk voor de kwalificatie.

Het oude beestje levert dus minder vermogen dan een moderne F1-wagen, maar weegt ongeveer de helft. Een minimumgewicht van 540 kilo steekt schril af tegen de 795 van de huidige auto. Bovendien is de MP4/2 meer dan een meter korter.

De TAG TTE P01 Porsche V6.

Red Bull-achtig

Niki Lauda won in 1984 zijn derde en laatste titel.

In 1984 kende McLaren wat we tegenwoordig een Red Bull-achtig seizoen zouden noemen. Alain Prost en Niki Lauda pakten een recordbrekende twaalf overwinningen uit zestien races op weg naar beide titels.

Vanwege de door regen ingekorte Grand Prix van Monaco wist Lauda de rijderstitel op slechts een halve punt veilig te stellen. De MP4/2 bleek zo goed dat McLaren de auto uiteindelijk drie seizoenen achter elkaar bleef gebruiken.

Formule 1
  • McLaren Racing, Porsche, Formula 1