Porsche test synthetische eco-brandstof in Supercup

Porsche werkt hard aan een manier om de goed oude verbrandingsmotor te redden.

Porsche test synthetische eco-brandstof in Supercup

We worden er de laatste tijd mee doodgegooid: het einde van de verbrandingsmotor in 2030. Als het aan Porsche ligt wordt de deadline echter flink opgeschoven. Door middel van milieuvriendelijke synthetische brandstoffen hoopt het merk het leven van hun bekende zescilinder boxer te kunnen verlengen.

Biobrandstof

Porsche heeft de luxe van een eigen raceklasse met de Porsche Supercup. De serie rijdt in het voorprogramma van de Formule 1 en gebruikt de heerlijk klinkende 911 GT3 Cup. Een veld vol identieke Porsche racers was voor de Duitsers het ideale laboratorium om nieuwe brandstoffen te testen.

In samenwerking met oliegigant ExxonMobil heeft Porsche een mengsel van verschillende biobrandstoffen ontwikkeld voor het Supercup-seizoen van 2021. De brandstoffen zullen tot het uiterste gepusht worden in de vierliter boxers op racesnelheden. De eerste test vond gisteren plaats op ons eigen Zandvoort.

Waterstof en CO2

De bio-mix is echter maar de eerste stap richting milieuvriendelijke verbrandingsmotoren. De tweede generatie van de Esso Renewable Racing Fuel moet namelijk een echte 'eFuel' worden. De eFuel bestaat uit waterstof en opgevangen CO2 uit de atmosfeer.

In Porsche's eFuel-fabriek in Chili worden de twee elementen gecombineerd tot methanol. Porsche en ExxonMobil verwachten dat de uitstoot van broeikasgassen met 85% verminderd zal worden. Let wel: dat is de verwachting voor een variant voor straatgebruik.

Aanvulling voor de purist

Volgens Porsche-bestuurslid Michael Steiner is de eFuel een mooie aanvulling van Porsche's strategie. Zo kan het merk de passie en emotie van verbrandingsmotoren behouden terwijl het merk verder werkt aan elektrificatie: "De elektrificatie van onze voertuigen heeft de hoogste prioriteit voor ons. eFuels zijn een goede aanvulling voor onze strategie. Ze staan onze klanten toe om auto's te rijden met conventionele verbrandingsmotoren en plug-in hybrides met significant lagere uitstoot van broeikasgassen."

Formule 1

Porsches initiatief geeft in ieder geval hoop dat de racerij zoals wij die kennen nog even zal blijven bestaan. Het is vooral goed nieuws voor de topklasse van de autosport. De roep om meer milieuvriendelijke brandstoffen wordt namelijk de laatste tijd steeds sterker in de Formule 1.

De FIA is niet van plan verbrandingsmotoren op te geven. Porsche's eFuel-project kan daarin uitkomst bieden, zeker nu het merk wederom in verband gebracht wordt met een rol als motorleverancier. Ook vanuit Volkswagen werd er al hardop nagedacht over een F1-campagne met eFuels. We wensen ze alle succes toe.

Autosport
  • Porsche