Duitsers doen dubbeltest Porsche Taycan vs. Tesla Model S, u mag de uitkomst raden

Porsche lanceerde kort geleden zijn eerste volledig elektrische auto, de Taycan. Het zal u niet verbazen dat direct overal de vergelijking met de Tesla Model S werd gemaakt, dat is ook logisch. Beide auto's zijn nu voor het eerst uitvoerig tegenover elkaar gezet.

Porsche vs Tesla

Het Duitse Auto Mobil, van commerciële zender VOX, nam een exemplaar van de Taycan Turbo S (€191.000), en zette deze tegenover een Tesla Model S P100D, van voor de laatste grote update (circa €150.000 destijds, met Ludicrous Mode). Dit betekent dat er een Tesla is genomen met de oude motor op de vooras, en zonder volledig adaptieve vering. Er werd gekeken naar de volgende drie criteria:

  • Prestaties
  • Bouwkwaliteit
  • Afwerking

Wanneer we droog naar de specificaties kijken, kunnen we al voorspellen dat de Tesla de Porsche verslaat in de 0-100 sprint. Dit is iets waar Tesla zich altijd al enorm mee geprofileerd heeft, zoals Amerikanen dat graag doen: die hebben iets met op korte stukjes heel hard rechtdoor rijden. Echter, dat vertelt niet het hele verhaal. Een goede auto, dus ook een elektrische, moet meerdere malen achter elkaar heel hard kunnen optrekken, en dat is iets wat de Taycan stukken beter doet dan de Model S. De makers van het programma doen dan ook meerdere lange sprints, waarbij de Porsche steeds verder uitloopt op de Tesla, onder natte omstandigheden.

Ook niet geheel onbelangrijk, zeker bij een auto die royaal meer dan twee ton weegt: de handling. Hier doet de Porsche het stukken beter dan de Tesla. De Porsche, met de ervaring en de engineering van het moederbedrijf, is spoorvaster dan de Amerikaanse concurrent, die vanaf een bepaalde snelheid vooral onderstuurt. De Tesla schuift bij 90 km/u over de voorwielen, en mist de laatste pylonnen, terwijl de Porsche de test succesvol met 97 km/u afrondt. Hier willen we - ter verdediging van Tesla - aanstippen dat hier een oude Model S is genomen, we hadden hier graag de nieuwste Model S Performance gezien. Serieus mannen, een nieuwe Model S Performance is niet zo moeilijk te regelen, en zo laad je de verdenking op je dat je de test - met een zwart-rood-gele bril - stuurt:

Kwaliteit

Over de bouwkwaliteit en de afwerking kunnen we kort zijn, daar wint de Porsche met vlag en wimpel, en dat viel te verwachten. Opnieuw speelt het gebrek aan ervaring in het bouwen van auto's en de schaal van Tesla de Amerikanen parten. Een concern als Porsche, met moederbedrijf Volkswagen achter zich, heeft nou eenmaal toegang tot verfijndere productiemethoden, en heeft ook een strengere quality control. Dit betekent dat de panelen beter op elkaar aansluiten, en dat de auto symmetrischer in elkaar zit dan de Tesla. Ook het interieur is stukken luxer, maar daar betaal je als klant dan ook voor. Bovendien: de Taycan is gloednieuw, en de Tesla in essentie een auto uit 2012.

Dat de traditionele autofabrikanten op het laatste vlak punten gingen scoren ten opzichte van Tesla stond al van tevoren vast. Afwerking is de achilleshiel van Tesla, maar het bedrijf heeft wel mooi jarenlang een luxe auto kunnen leveren, waar de concurrentie nog geen enkel antwoord op had. De komende jaren zullen flink wat mensen hun Model S inruilen voor een Taycan, als het budget daar is. Want, laten we wel wezen: voor een nieuwe Model S Performance (inclusief ludicrous mode) betaalt u momenteel €104.700. Een prijs die nog onder die van de goedkoopste elektrische Porsche, de Taycan 4S (€109.900), zit. Om nog maar te zwijgen over de Turbo (€151.400) en Turbo S (€191.000).

In de zomer van 2020 komt de Tesla Model S 'plaid' uit.

Laden

Tot slot willen we het laden nog even aanstippen: qua snellaadinfrastructuur heeft Tesla een grote voorsprong op alles en iedereen, daarnaast zijn de superchargers ook nog eens gratis voor de klanten van de dikste modellen. Porsche trekt een beetje bij met de Ionity-laders, maar de theoretisch maximale 270 kW wordt daar zelden gehaald. De testers van het programma, die de Taycan in Luxemburg ophaalden, bleven rond de 150 kW hangen. We hebben bij een Taycan al eens snelheden van 250+ kW aan een Ionity-paal gezien, dus het kan wel, maar in de praktijk zien we nog een flinke spreiding van de laadsnelheid.

De makers van het programma presteerden het om de batterij na 90 km halfleeg te rijden, wat ons niet verbaast, wat de Taycan wordt op de snelweg even tot boven de 250 km/u opengetrokken. Gemiddeld doet de Taycan 230 Wh/km, waar de Model S 200 Wh/km doet. Op batterijgebied is Tesla nog steeds ongeëvenaard. U kunt de uitzending op uw gemak hier bekijken. (Kapitel 2, vanaf 12 minuten)