VIDEO. Nieuwe Tesla Model S met drie motoren rijdt circuitrecord

Tesla is bezig aan de ontwikkeling van een nieuwe topmotorisering, die boven de Ludicrous Mode komt te staan. Deze 'Plaid' komt over een jaar op de markt, en reed alvast een snel rondje over woestijncircuit Laguna Seca.

Tesla Model S powerversie

Niet geheel toevallig kiest Elon Musk een tijdstip rond de lancering van de Porsche Taycan uit om op recordjacht te gaan met zijn eigen topmodellen. Na de geheel vrij interpretabele aankondiging dat er een Model S naar de Nürburgring (of 'Nerdburgerring', in Elontaal) gaat - en die is er inmiddels, kwam Tesla vandaag op de proppen met een video, waarmee het claimt op het Californische circuit Laguna Seca sneller te zijn dan welke vierdeurs sedan dan ook. Wat grappig is, aangezien de Model S een vijfdeurs liftback is. Maar goed: slakken, zout.

Plaid powertrain

De betreffende Model S heeft een chassis en motorisering die Tesla 'Plaid' heeft gedoopt. Niet geheel toevallig, want evenals de Ludicrous Mode is dit een hommage aan Mel Brooks c.s., in het bijzonder de comedy-klassieker Spaceballs, met Rick Moranis. May the Schwartz be with you, Elon.

Tesla's nieuwe topmotorisering gebruikt niet twee, maar drie elektromotoren. Als we een gokje moeten wagen, zeggen we dat elk achterwiel nu zijn eigen motor krijgt, en de motor op de vooras blijft. Plaid Mode komt naar de Model S, X en de - nog te lanceren - Tesla Roadster.

Ter vergelijking: dit zijn rondjes in hetzelfde tijdsbracket, die we vonden op Fastest Laps. Hierbij hebben we alleen rondjes gereden door Randy Pobst (een coureur die werkt voor het magazine Motor Trend) genomen, voor een eerlijk vergelijk.

  • Mercedes-Benz AMG GT S - 1:35.57 
  • Porsche 911 Turbo S (991) - 1:35.62 
  • Corvette Grand Sport - 1:35.62 
  • Ferrari 458 Italia - 1:36.22
  • Tesla Model S Plaid - 1:36.55
  • Nissan GT-R (R35 550 PS) - 1:36.63
  • Porsche Cayman GT4 (981) - 1:37.43